Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Hanka lieči z neba. Jej orgány žijú v štyroch ľuďoch. Rozprávajme sa o tom doma, vyzýva Žitňanská
Zdielať na

Hanka lieči z neba. Jej orgány žijú v štyroch ľuďoch. Rozprávajme sa o tom doma, vyzýva Žitňanská

BRATISLAVA / Viac než dvesto ľudí na Slovensku dostalo minulý rok druhú šancu na život vďaka transplantáciám srdca, obličky, pečene či pľúc. 29 z nich dostalo obličku od živého darcu, obvykle príbuzného. Zvyšok vďačí ľuďom, ktorí svoj boj o život prehrali, no ich blízki sa rozhodli, že časť z nich zostane žiť v iných. "Rozprávajme sa doma o darcovstve," vyzýva aj mama 18-ročnej Hanky, ktorá sa túžila stať lekárkou. A teraz lieči z neba.

"Naša dcérka mala 18 rokov a ochorela na meningokokovú meningitídu. Rozmýšľali sme o tom, aká je to bolesť stratiť dieťa, a preto sme sa s manželom rozhodli, že darujeme všetko, čo sa použiť dá," povedala mama Hanky Andrea Tóthová. Hanka bola na prahu dospelosti, túžila byť lekárkou, meningitída všetko zmenila. Hanka bojovala 9 dní. Orgány sa vyliečili, mozog ale ostal opuchnutý. "Boh splnil Hanke tú túžbu, že chcela byť detskou lekárkou, tak jej to naplnil tak, že mohla zachrániť ľudí, aby mohli ďalej žiť," dodala Tóthová. 

Jej mama sa nehnevala na lekárov, že spomínali darcovstvo. Dodnes spomína na ich empatiu. Podľa nej bol doktor ústretový, milý a súcitný. Dnes žije v štyroch ďalších ľuďoch, ktorí boli vtedy na zozname čakateľov. V tejto chvíli, keď pozeráte reportáž, viac než 270 ľudí čaká rôzne dlho v týchto zoznamoch na orgán od vhodného darcu. Sedem mesiacov takto nonstop zbalený čakal aj Andrej. "Bolo to náročné, tým, že som nevedel, či sa vôbec dočkám. Veci som mal zbalené od prvého dňa a telefóny sa doma nastavili tak, že žiadny tichý režim," povedal pacient po transplantácii obličky Andrej Strnad.

Telefón zazvonil o pol jedenástej v noci a mal polhodinu na to, aby sa presunul do nemocnice. "O živom darcovi viem akurát, že mal 52 rokov, ja mu ďakujem každý deň, pretože s tým orgánom žijem a strašne si ho vážim. Vážim si aj toho človeka s rodinou, že sa takto rozhodli," dodal Strnad. 

Pred otázkou darcovstva stála aj poslankyňa Jana Žitňanská. Jej manžel, novinár, analytik a politik Robert Žitňanský aj vďaka jej rozhodnutiu lieči z neba ako 18-ročná Hanka. Jana Žitňanská, mama Hanky ale aj Andrej spoločne vysvetľujú, aké dôležité je rozprávať sa doma na túto tému. "Aby to rozhodovanie v danej chvíli nebolo naozaj niekedy veľmi náročné a aby to bolo uľahčené aspoň o túto vec, že viem, že chce aby jeho orgány boli darované. Myslím, že je to dôležité vedieť aj preto, že ak stojíte v situácii, že ste to vy, kto sa rozhodujete o tom, či prístroje budú fungovať ďalej, ľahšie sa rozhoduje pre odchod blízkeho, keď pomôže ďalším ľuďom," ozrejmila Žitňanská. 

Podľa slov hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre orgánové transplantácie Zuzany Žilinskej to pomáha, ak sa o tejto téme budeme doma rozprávať. Jeden darca môže pomôcť viacerým. "Tých orgánov môže byť viac. Aj pečeň sa dá rozdeliť na dve časti, ďalej pľúca, ktoré sa tiež dajú rozdeliť, aj srdiečko, pankreas, žalúdok, tenké a hrubé črevo," skonštatoval hlavný transplantačný koordinátor Martin Chrastina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy