Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štát pre novú investíciu vykupuje pozemky, majiteľom sa cena nepáči. No ak nepredajú, hrozí im vyvlastnenie
Zdielať na

Štát pre novú investíciu vykupuje pozemky, majiteľom sa cena nepáči. No ak nepredajú, hrozí im vyvlastnenie

ZÁBORSKÉ / Štát začína s výkupom pozemkov pod mega investíciou Bosch i keď stále nie je definitívne potvrdená. V hre sú podľa starostky obce Záborské vraj až štyri strategické investície.

"Bol tu pán minister, že je to dobrá správa pre Záborské," povedal spolumajiteľ pozemkov Jozef Sedlák. Prísľuby a plány investorov, natešený minister a majitelia pozemkov plní očakávania. No niektorým zamrzol úsmev na tvári po znaleckom posudku. "Znalecký posudok hovorí o cene 26,53 ale na stretnutí s pánom ministrom bola prezentovaná cena okolo 50 eur," uviedla starostka Záborského Kristína Maliňáková. 

To sa nepáči ani pánovi Jozefovi. S rodinou vlastní takmer 70 árov na vykupovanom území. Aj on už má v rukách od štátnej MH INVEST kúpnu zmluvu. Zatiaľ bez podpisu. Nepáči sa mu cena. "Kilometer a pol odtiaľ v Petrovanoch je vyvlastňovanie, kde znalecký posudok je o 100 percent vyšší," dodal Sedlák. Ľudia, ktorí už zmluvy dostali, teraz majú 30 dní na rozmyslenie. Inak sa môže stať že zmenia vlastníka aj bez ich podpisu. "Ak sa nevyjadrí, považuje sa to za odmietnutie," skonštatoval Sedlák. 

Kristína Maliňáková je starostkou Záborského od roku 1994. O cenách pozemkov má preto slušný prehľad. "Pokiaľ to nepredajú tí vlastníci, hneď to ide na vyvlastnenie. V roku 2007 sme predávali za 750 korún, čiže reálnych dnešných 25 eur," dodala Maliňáková. Podľa Sedláka ak by išlo o výstavbu domov, bolo by to za sto eur. 

"Ministerstvo hospodárstva sa štandardne nevyjadruje k rokovaniam s investormi." Túto jedinú vetu sme dostali od ministerstva hospodárstva. I keď sme sa okrem investície BOSCH pýtali aj na výkupné ceny pozemkov a či je ponúkaná hodnota definitívna. K pozemkom a cenám za ne neprišlo ani slovo. Za to štát sa už poistil. Na listoch vlastníctva pribudla informácia o predkupnom práve. Jeden z majiteľov štátnym úradníkom pripomína zákon, ktorý je platný ani nie dva roky a ktorý hovorí aj o tom ako sa stanoví cena. "S vlastníkmi sa má dohodnúť na sume, najnižšia suma má byť určená súdnym znalcom," uzavrel Sedlák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy