Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Mnohí starostovia nezaplatili vysoké zálohy a teraz dostali opravené. Lenže sú vyššie ako tie kritizované
Zdielať na

Mnohí starostovia nezaplatili vysoké zálohy a teraz dostali opravené. Lenže sú vyššie ako tie kritizované

SLOVENSKO / Stovky miest a obcí na Slovensku včera vypli verejné osvetlenie, aby upozornili našu vládu na potrebu pomoci s vysokými cenami za energie. Iróniou je, že práve dnes si našli v schránkach opravné zálohové faktúry. Tie sú ale paradoxne ešte vyššie ako boli tie pôvodné.

Starostovia mnohých dedín po zverejnení nových faktúr za plyn zostali v šoku. Teraz majú platiť viac, ako pred sľubovanou pomocou. "My máme zvýšenie o viac ako 8 000 eur, to je tá pomoc..." uviedol starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák. Podľa jedného zo starostov sa prispôsobili aj dodávatelia: "počuli, že vláda bude dotovať, tak sa podľa toho zariadili." 

Dodávateľ plynu si za opravnými faktúrami stojí. "S cenou sme vychádzali z toho, že bude zastropovaná na úrovni 199 eur. Vláda však rozhodla, že cena má byť fakturovaná podľa dodávateľa, pričom si môžu spätne požiadať o kompenzáciu ministerstvo hospodárstva." 

Samosprávy ceny nedokážu zaplatiť, ak sa problém nevyrieši, začne sa radikálne šetriť. "Budeme musieť vypnúť služby od materskej školy, cez kultúru až po funkčnosť obecného úradu," povedal Fenčák. Ministerstvo hospodárstva povedalo, že s faktúrami nič nemá a že jeho úloha začína až následnou kompenzáciou o ktorú si mestá a obce môžu požiadať v polovici februára.

Luxusom pre obce ostáva aj prevádzka klziska. Viac ako 40 ročné klzisko v Komárne tento rok končí. Na ďalšie chladenie ľadu niet financií. Ceny energií vzrástli trojnásobne. Mesto stojí hodina chladenia 40 eur, plus osvetlenie a ohrievanie vody do rolby. "Pre nás už teplota +1 je teplo, musíme chladiť," povedal vedúci klziska Jaroslav Malina. 

Mesto klzisko vždy dotovalo zo svojho rozpočtu, teraz už na to nemá. "Školy, verejnosť chodila a hokejové partie. Sme odstavili stroje, zajtra ešte ľad bude, ale už nebude vhodný na korčuľovanie," uviedol Malina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy