Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Pozostalí si uctili pamiatku obetí nehody v Polomke
Zdielať na

Pozostalí si uctili pamiatku obetí nehody v Polomke

Tragická nehoda sa stala 21. februára 2009 a zahynulo pri nej 12 obyvateľov Bánoviec a okolia

Tragická nehoda sa stala 21. februára 2009 a zahynulo pri nej 12 obyvateľov Bánoviec a okolia. Pietne miesto včera zriadilo vedenie Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou na námestí neďaleko magistrátu. Do nedele 21. februára do 20. h sa pri ňom bude striedať čestná stráž. 

Podľa primátora Stanislava Šiku sa mesto rovnako ako všetky kompetentné štátne inštitúcie naďalej usilujú pomáhať pozostalým i ľuďom, ktorí nehodu prežili a potrebujú pomoc.

"Pri železničnom priecestí sme odhalili koncom októbra minulého roka pomník obetiam nehody. Mesto naň vyčlenilo približne 10 percent z výnosu verejnej zbierky, ktorú iniciovalo mestské zastupiteľstvo a pri ktorej sa vyzbieralo zhruba 33.000 eur. Rozdelili sme ich podľa štatútu, ktorý si schválili samotní pozostalí," uviedol Šiko.

V súčasnosti pomáhajú pracovníci úradu riešiť problémy spojené s posúdením zdravotného stavu. "Predpokladám, že sa to bude ťahať ešte minimálne rok, kým posudkový lekár dokáže objektívne posúdiť trvalé následky. Niektorí ľudia zranení pri nehode stále čakajú na ďalšie operácie," tvrdí primátor. 

Niektorí pozostalí po obetiach havárie sú nespokojní s vyšetrovaním a rozhodli sa listom osloviť premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Žiadajú urýchliť ukončenie vyšetrovania a postavenie vodiča autobusu pred súd.

"Nemám z toho radosť. Platí prezumpcia neviny, polícia musí určiť, v akej miere sa vodič na nehode podieľal. Keď súd rozhodne a niekoho odsúdi, tiež je to pre neho trauma na celý život. V tomto prípade došlo k nešťastiu, no určite nie zámerne," vyjadril svoj názor primátor Bánoviec nad Bebravou.

Tragická nehoda spred roka sa stala na nechránenom železničnom priecestí pri Polomke, kde do zájazdového autobusu smerujúceho z Bánoviec nad Bebravou do tamojšieho lyžiarskeho strediska Bučník narazil motorový osobný vlak.

Pri nehode zahynulo 12 cestujúcich z autobusu (z nich boli tri manželské páry), 20 bolo zranených. Polícia zatiaľ vyšetrovanie tejto nehody neukončila, vodiča autobusu obvinila z trestného činu všeobecného ohrozenia.

Na železničné priecestie v Polomke bol v novembri minulého roku nainštalovaný vyšší stupeň zabezpečenia, a to svetelná signalizácia. Pred nehodou bolo priecestie označené výstražnými krížmi.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy