Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Polomka: Na priecestí pribudne signalizačné zariadenie
Zdielať na

Polomka: Na priecestí pribudne signalizačné zariadenie

Zdroj: SITA

Do prevádzky ho slávnostne uvedú už túto stredu

Ako informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, v stredu toto zariadenie slávnostne uvedú do prevádzky.

"Železničné priecestie je zabezpečené zariadením typu AŽD 71 s ovládaním počítačmi osí AZF. Ide o najrozšírenejší typ priecestného zabezpečovacieho zariadenia používaný v infraštruktúre ŽSR," konštatovala Pavliková. Jeho činnosť je plne automatická, "čiže je ovládané jazdou koľajových vozidiel prostredníctvom počítačov osí typu AZF."

Priecestné zariadenie je s úplnými závislosťami bez závor a bez pozitívnej signalizácie pre vodičov motorových vozidiel (biele svetlo). Podľa Pavlikovej ŽSR vynaložili naň približne 200.000 eur (6.025.200 Sk).

Pripomenula, že vyšetrovanie tragickej nehody, ktorá sa stala na spomínanom priecestí 21. februára, ŽSR ukončili 24. marca. Podľa záverov vyšetrovateľov Odboru bezpečnosti a inšpekcie Generálneho riaditeľstva ŽSR ju nezavinili, ani neovplyvnili zamestnanci, prípadne zariadenia ŽSR alebo dopravcu.

"Dňa 11. marca vyšetrovatelia Odboru bezpečnosti a inšpekcie ŽSR zistili, že jazda vlaku prebiehala v zmysle Pravidiel železničnej prevádzky a nemala vplyv na vznik nehody," objasnila Pavliková.

Pokračovala, že nehodu zapríčinilo cestné vozidlo so zavinením cudzou osobou. "Miera zavinenia tejto osoby je predmetom vyšetrovania Úradu justičnej a kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici," dodala Pavliková.

Ako informovala hovorkyňa KR PZ Mária Faltániová, vyšetrovanie nehody ešte nie je ukončené, stále pokračuje.

Rušňovodič vlaku, ktorý išiel v smere Závadka nad Hronom – Polomka spozoroval, že prichádzajúci autobus pred priecestím nezastavuje a vchádza naň, preto ihneď použil rýchločinné brzdenie. Osobný vlak napriek tomu narazil do ľavej strednej časti autobusu, pričom došlo k jeho prevráteniu na pravú stranu. Vlak ho do zastavenia ešte tlačil 26 metrov.

V tom čase v autobuse sedelo 35 občanov z Bánoviec nad Bebravou a okolia, ktorí cestovali na lyžovačku. O život prišlo 12 z nich, šesť cestujúcich utrpelo ťažké zranenia a 19 sa zranilo ľahko.

Na počesť obetiam tejto nehody odhalili na jej mieste 30. októbra pamätník za účasti príbuzných Bánovčanov, obyvateľov Polomky a  starostov. Ako konštatoval hlavný predstaviteľ obce Polomka Ján Lihan, "určite je dobré, že železničné priecestie bude zabezpečené, ale je to aj na disciplíne vodičov. Neznamená to teda, že by nemali byť ostražití."

Od začiatku tohto roka do 23. novembra došlo na slovenských železničných priecestiach k 45 nehodám, pri ktorých zomrelo 25 ľudí a 12 sa ťažko zranilo. Z tohto počtu vodiči cestných motorových vozidiel zavinili 38 a chodci sedem nehôd.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy