Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zaznamenávame najväčší nedostatok liekov za posledné tri roky
Zdielať na

Zaznamenávame najväčší nedostatok liekov za posledné tri roky

BRATISLAVA / Naša krajina zaznamenáva najväčší nedostatok liekov za posledné tri roky. Výpadky liekov, ktoré registrujeme, sú s obsahom paracetamolu, ibubrofénu a takisto antibiotík. Potrebné a najmä kvalitné suroviny v liekopisnej kvalite sa vyrábajú iba v niektorých spoločnostiach na svete.

Spreje, kvapky do nosa, tablety na zmiernenie chrípky, antibiotiká či dokonca detské sirupy alebo čapíky. Nedostupnosť pociťujeme najmä pri týchto druhoch liekov. "Na Slovensku dodávame na trh viac ako 380 liekov, pričom sa spoliehame na viac ako 60 výrobných závodov v Európe a po celom svete. V niektorých individuálnych prípadoch môže dôjsť k ich dočasnej nedostupnosti," informuje hovorkyňa firmy TEVA Pharmaceuticals Slovakia Diana Madarászová.

Pre pacientov a lekárov sú k dispozícii informácie o aktuálnych výpadkoch a zrušení dodávok na internetovej stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. V tomto prípade vám lekár alebo lekárnik môže poskytnúť alternatívu s tým istým zložením. "Dôvody výpadkov môžu byť rôzne - nedostatok surovín API na výrobu, nedostatok pracovnej sily vo výrobných závodoch aj kvôli COVID-u, nepredvídateľne vysoký dopyt zo strany spotrebiteľov," dodáva Diana Madarászová. 

V súčasnosti sa netýka problém len samotných surovín na výrobu liekov, ale jedným z problémov sú aj obaly, v ktorých si lieky kupujeme. "Je napríklad problém zohnať obal na to, aby ste mohli zabaliť do tej krabičky papierovej, je problém s hliníkom - máme problém zalisovať tablety do takých blistrov, navrchu je taký ten alobal," povedala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

"Situácia na trhu sa neustále mení a vyvíja v závislosti od kapacít dodávateľov," vyjadrila sa Lucia Balážiková, PR špecialistka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Hovorca lekárnickej spoločnosti UNIPHARMA dodáva, že situácii prispieva nestabilita celého dodávateľského reťazca, teda neschopnosť subdodávateľov samotných výrobcov napĺňať kontrakty, či iné problémy v súčasnej energetickej kríze.

Rast nákladom má vplyv aj na dodávateľov liekov, keďže distribúcia liekov podlieha medzinárodnej logistike. Ovplyvňujú ju aj ceny pohonných hmôt či cien energií. "Uvažuje sa o tom, že časť výroby liekov alebo celá výroba liekov by sa presunula z týchto euroázijských alebo ázijských krajín do Európy, aby sme boli viac sebestační," dodáva viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Rezort zdravotníctva avizoval, že situácia s liekmi by sa mala postupne stabilizovať. Pripravil tiež s celým liekovým sektorom legislatívne opatrenia. "Ako jedno z týchto opatrení, MZ SR v navrhovanej novele zákona č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach v spolupráci so ŠÚKL-lom navrhovalo upresnenie podmienok možnosti vývozu kategorizovaných humánnych liekov, aby nedochádzalo k vývozu liekov, ktoré boli určené pre slovenský trh," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Lániková. Rezort taktiež zaviedol inštitút cenovej regulácie v prípade, ak by dôvodom nedostupnosti liekov na Slovensku bola ich nízka cena.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy