Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hromadná bitka v Hlohovci: Uplynul viac ako rok a páchateľov ešte nedolapili
Zdielať na

Hromadná bitka v Hlohovci: Uplynul viac ako rok a páchateľov ešte nedolapili

HLOHOVEC / Desiatky Rómov sa bili palicami a kameňmi. Niektorých z nich postrelili. Od konfliktu v Hlohovci, po ktorom zostalo viacero zranených, už ubehol takmer rok a pol. Polícii sa však páchateľov dolapiť nepodarilo.

Na incident z 13. septembra 2021 obyvatelia jednej z ulíc mestskej časti Šulekovo v Hlohovci tak skoro nezabudnú. Pred ich domami sa do seba pustila skupina asi štyridsiatich ľudí. Dve rodiny sa medzi sebou bili kameňmi a palicami. Na mieste padli aj výstrely. Z piatich zranených skončili traja v nemocnici. Dvaja z nich boli postrelení.

Po príchode policajtov sa skupina, vrátane potencionálnych útočníkov, rozpŕchla. Policajti zaistili nábojnice, zabezpečili rôzne znalecké posudky a vypočuli niekoľko svedkov. Podľa zistení televízie JOJ je dokonca možné, že strelci boli dvaja. Vyšetrovanie mal komplikovať fakt, že svedkovia svoje výpovede opakovane a účelovo menili. Aj napriek dlhému a rozsiahlemu vyšetrovaniu tak bolo v prípade stále niekoľko nezodpovedaných otázok.

Svedkovia mali najprv na seba ukazovať prstom. Potom sa mali začať navzájom kryť. Aj napriek chaosu, ktorí spôsobili, mal podľa našich zistení vyšetrovateľ obviniť podozrivého strelca. Prokurátor však obvinenie zrušil. Vyšetrovanie tak skončilo v slepej uličke. "Vyšetrovateľ zo zákona prerušil trestné stíhanie. Na základe získaných dôkazov a vykonaných procesných úkonov nebolo možné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe pre trestný čin, pre ktorý sa viedlo trestné konanie," informovala Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Vyšetrovateľ musí v takýchto prípadoch prípravné konanie ukončiť tak, aby v ňom vtedy, keď vyjdú najavo nové skutočnosti, bolo možné kedykoľvek pokračovať. "Prerušenie trestného stíhania neznamená nejaké zlyhanie. Jednoducho v rámci konania nebolo možné postupovať tak, aby bol dostatočne odôvodnený záver viesť trestné stíhanie voči konkrétnej osobe," ozrejmila Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy