Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vo Vrátnej došlo k vážnemu úrazu mladého lyžiara
Zdielať na

Vo Vrátnej došlo k vážnemu úrazu mladého lyžiara

VRÁTNA / Počas víkendu bolo v Malej Fatre rušno. Sneh lákal peších turistov, bežkárov, skialpinistov aj lyžiarov. Na svahu na Pasekách boli ľudia od skorého rána a nevyhli sa im ani úrazy. Včera popoludní tam horskí záchranári zasahovali 4-krát.

Vzhľadom na závažnosť poranenia požiadali horskí záchranári z Oblastného strediska Malá Fatra o súčinnosť leteckých záchranárov zo Žiliny. Do príletu vrtuľníka bola zranenému chlapcovi poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť. Záchranári tiež zabezpečili okolie pri zjazdovke na pristátie vrtuľníka. Po prílete vrtuľníka bol pacient letecky transportovaný do nemocničného zariadenia.

Paseky vo Vrátnej boli počas víkendu plné. Príjemnú nedeľu chcela na svahu stráviť aj rodina z Považia. Popoludní sa však všetko náhle zvrtlo. Chlapec počas lyžovania na svahu tak nešťastne spadol že horskí záchranári museli na pomoc privolať aj vrtuľník. 12-ročný školák zostal po páde nehybne ležať na snehu. "Bol výborne vybavený mal prilbu bol dobre ustrojený ale spadol na tvárovú časť," uviedol záchranár Juraj Ondruš. "Podľa všetkého bol chlapec v krátkodobom bezvedomí držal sa statočne snažil sa s nami komunikovať. Chlapec bol zafixovaný do matraca a transportovaný bol za pomoci zvozných saní." Horskí záchranári slúžiaci v stredisku mu poskytli prvú pomoc. Po potrebných vyšetreniach bol na žiadosť rodičov prepustený a bola mu odporučená hospitalizácia v zariadení v spádovej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy