Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aj keď je snehu málo, lavíny nespia. A šanca na prežitie je veľmi malá.
Zdielať na

Aj keď je snehu málo, lavíny nespia. A šanca na prežitie je veľmi malá.

VYSOKÉ TATRY / Táto zima je na sneh chudobná, ale napriek tomu si lavíny vyžiadali už štyri ľudské životy. Rútiace sa masy snehu sú síce svojím spôsobom krásne, ale v prvom rade extrémne nebezpečné. A šanca na prežitie je veľmi malá.

Lavíny môžu padať prachové, doskové, mokré, základové - všetky majú ale jedno spoločné. Sú nebezpečné. Šanca prežiť je malá. Po zasypaní má človek asi pätnásť minút života, aj keď sa už udiali rôzne zázračné prežitia. Lavínový výstroj je extrémne dôležitý, ale absolútnu záruku prežitia nedáva. Najistejšie je sa lavínovému terénu vyhnúť, niekedy stačí len krok. "Je ju možné uvoľniť najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Pod veľkým dodatočným zaťažením sa rozumie napríklad lyžovanie skupiny lyžiarov súčasne, prípadne výstup skupiny lyžiarov bez rozostupov, alebo aj peší výstup turistu," vysvetlil Martin Buliak zo SLP HZS.

Bohaté skúsenosti s lavínami má aj chatár z Rysov Viktor Beránek. V roku 2000 mu lavína chatu v podstate odniesla a zasypáva ju pravidelne. "Minimálne bolo desať lavín, väčších aj menších," povedal Beránek. Pred lavínami má veľký rešpekt. "Chytila ma lavína napríklad vo Veľkej Studenej doline. Ale mal som šťastie, že už nebola veľmi vysoká. Bola prachová, ale zase dosť dusila. Všetko som mal plné snehu," opísal chatár. Ak sa predpovede počasia aspoň z časti naplnia, tak budúci týždeň budú Tatry doslova zasypané snehom. Znamená to okrem iného aj zvýšenie lavínového nebezpečenstva a je treba na to pamätať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy