Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na pomoc od štátu čakajú aj samosprávy. Ich rozpočty sa rapídne znižujú
Zdielať na

Na pomoc od štátu čakajú aj samosprávy. Ich rozpočty sa rapídne znižujú

BRATISLAVA / Zatvárajú sa klziská, niekde aj kultúrne domy, sanujú sa domovy sociálnych služieb, do toho prichádzajú faktúry za energie. Samosprávy už minulý rok upozorňovali vládu, že ich rozhodnutia znížia ich rozpočty tak, že to pocítia aj občania. Prezidentka v piatok, 13. januára, poďakovala samosprávam za pomoc v čase krízových období a odkázala, aby s nimi štát počítal, nielen keď ich v čase krízy potrebuje, ale aj keď pripravuje legislatívu, ktorá ohrozuje ich rozpočty a kompetencie.

​"Od februára minulého roka sme jasne hovorili, čo sa stane. Stojíme tu a stalo sa to. To, čo sa prijíma na úrovni štátu, zníži kvalitu života obyvateľom na Slovensku," povedal prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. "Ten balík peňazí, ktorý štát zobral samospráve - napríklad v prípade Ružinova je to trikrát viac, než minieme na všetko kosenie a údržbu zelene za celý rok," uviedol starosta MČ Bratislava-Ružinov Martin Chren. "Zvyšujeme poplatky, dane z nehnuteľností a opatrovateľské služby. Dávame menej na šport a kultúru, pretože nemáme inú šancu. Pretože sa niekto v centrálnej vláde rozhodol, že z balíka, ktorý zo zákona patrí nám, si zoberie na svoje politické sny," vyjadril sa Rybníček.

"Už sú také obce a mestá, kde iba päťku a šestku sociálnu odkázanosť riešia nejakým spôsobom. Všetky ostatné ľahšie veci nechávajú na rodinných príslušníkov," opísal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Od júla niektoré mestá rušia napríklad nočné služby mestských policajtov. S prezidentkou otvorili aj tému možného odpustenia covidovej pôžičky pre mestá aj ďalšie témy. "Nastal nárast platov a odvodov, cien energií, teda elektriky a plynu a prišla aj inflácia. Tu je treba povedať, že harmonizovaná inflácia 14,7 percent nie je zdraženie potravín. Potraviny zdraželi 25 percent a viac," doplnil Tréger. "Urobím všetko preto, aby som samosprávy ochránila od dopadov zákonov, ktoré by boli v kolízii s ústavou," vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Starostom a primátorom prekáža aj fakt, že do tejto chvíle nevedia, ako presne bude vyzerať pomoc od štátu. "Máme prisľúbený od vlády kompenzačný program, ktorý vykryje nárast cien energií v školách a škôlkach. Ale skončilo to tlačovkou, na ktorej sa vláda pochválila, že to urobí a odvtedy sa neudialo vôbec nič. Mestám a obciam chodia faktúry za drahé energie a kúrenie," pokračoval Chren. "Niektoré kompenzačné schémy, ktoré budú musieť začať platiť dnes... Nemáme čas na to, aby sa cez mesiace prisľubovali rôzne dotačné schémy, ktoré nám v súčasnom stave - v januári v roku 2023 - nepomáhajú," uzavrel predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy