Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zvýšené poplatky za školské obedy: Rodičia mnohopočetných rodín zvažujú, že pre svoje deti budú variť doma
Zdielať na

Zvýšené poplatky za školské obedy: Rodičia mnohopočetných rodín zvažujú, že pre svoje deti budú variť doma

BRATISLAVA / Desiata, obed či olovrant v školských jedálňach bude stáť o niekoľko eur viac. Vyššie sumy za stravné budú obsahovať aj náklady za réžiu stanovené zriaďovateľmi škôl a škôlok. No v týchto dňoch mnoho stravovacích zariadení čaká na záväzné nariadenia. Najneskôr od 1. marca budú musieť fungovať po novom.

Finančné pásma, ktoré určujú rozpätie nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií sú od januára vyššie. Majú pomôcť školským zariadeniam a viesť ich k dodržiavaniu odporúčaných výživových hodnôt. "Máme možnosti obohatiť ten jedálny lístok o šaláty, ovocné šťavy o mäso hovädzie, teľacie, ryby," uviedol Dušan Filipovič, vedúci školskej jedálne. Vzhľadom na výrazný rast cien potravín a energií si rodičia za stravovanie svojho dieťaťa aj tak priplatia. "Rodičia musia rátať, že tá stravná jednotka na to jedno dieťa pôjde zhruba o 15 eur hore. Nám to pomôže, lebo vieme, že tie ceny išli o 20,30,40 % hore," dodal Dušan Filipovič.

"Je to tak, potraviny sú drahšie, všetko je drahšie, takže bohužiaľ. Oni musia tiež z niečoho žiť, musia tým deťom niečo dávať jesť. Musíme aj v obchode platiť, to je to isté," vyjadrila sa mamička Monika. "Pôvodne boli v platnosti tri finančné pásma, od 1. 1. 2023 bude v platnosti päť nových finančných pásiem. Zmena nastane aj pri dospelých stravníkoch. Od 1. 1. 2023 budú zamestnanci škôl, školských zariadení a iné fyzické osoby súčasťou finančných pásiem „B“, z dôvodu možnosti navýšenia hmotnosti mäsovej zložky v rámci hlavných jedál," uviedlo v stanovisku Ministerstvo školstva SR.

Aj keď v minulosti mali deti na obed napríklad aj lososa, teraz to bude inak. "Z rýb sme kupovali lososy, alebo iné kvalitné ryby. Máme mať tie ryby dvakrát do mesiaca, ale tie ryby išli strašne hore. A tým pádom sme išli do lacnejších variantov ako kocky, rybie filé." vysvetlila Ľubomíra Debnárová, vedúca školskej jedálne ZŠ Bystrická cesta, Ružomberok. Rodičia zrejme budú zvažovať, či sa ich deti budú naďalej stravovať v školských jedálňach.  "Samozrejme, že sa aj stane, že rodičia odhlásia deti, ale treba si povedať, že za tú sumu, určite tomu dieťaťu doma nenavarí," vyjadril sa Filipovič. Rezort školstva upozorňuje, že všetky školské zariadenia sú povinné zabezpečovať prípravu jedál a nápojov podľa nových finančných pásiem najneskôr od 1.marca 2023.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy