Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V sociálnych zariadeniach budú zamestnancov motivovať stabilizačné príspevky - chceli by aj náborové
Zdielať na

V sociálnych zariadeniach budú zamestnancov motivovať stabilizačné príspevky - chceli by aj náborové

BRATISLAVA / Sociálne zariadenia bojujú s nedostatkom personálu. Ministerstvo práce preto prišlo so stabilizačným príspevkom, ktorý má zamestnancov motivovať, aby zo zariadení neodchádzali.

Pani Mária je už na dôchodku, napriek tomu stále pomáha tým najzraniteľnejším. V zariadení pre seniorov pracuje už 8 rokov. "Musíme ich ošetrovať, pomáhať im aby boli samostatnejší, aby sa mohli dostať domov, aby mali pohodlie, pocit domova," povedala.

Ako sama hovorí, opatrovateľov či zdravotných sestier je v zariadeniach málo, a mnohí po pár mesiacoch odídu. V sociálnych zariadeniach chýba v priemere asi 25 percent personálu. "Musíte sa namáhať, polohovať, stabilizovať, imobilizovať, nie všetci dostanú návštevu, nie všetci majú príbuzných," doplnila pani Mária. 

Ministerstvo práce preto pripravilo takzvaný jednorazový stabilizačný príspevok pre zamestnancov v sociálnych službách. Takýmto spôsobom chce motivovať vyše 24 profesií. Stabilizačný príspevok, ktorý schválila vláda dostane vyše 26-tisíc zamestnancov v sociálnych službách. "To nie sú len také také typické domovy seniorov, kde sú klienti aj s rôznymi ťažkými chorobami, ako sú napríklad parkinson, alzhaimer, či rôzne tipy demencii," povedal Michal Feik, riaditeľ odboru komunikácie a propagácie Bratislavského samosprávneho kraja. 

Podľa hovorkyni ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Evy Rovenskej zamestnávateľ pošle žiadosť na ministerstvo najneskôr do konca januára, následne podpíšu zmluvu o stabilizačnom príspevku, kde sa zaviaže odpracovať najbližšie tri roky. V praxi to znamená, že sa opatrovateľka alebo fyzioterapeut zaviaže k tomu, že v zariadení odpracuje 3 roky. "V prípade ak nie vráti pomernú časť stabilizačného príspevku," doplnila Rovenská.

Podľa slov Anny Ghannamovej z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, už teraz majú informácie, že nie všetci stabilizačný príspevok podpíšu. Aj keď zariadenia príspevok vítajú, viac zamestnancov by podľa nich prilákal náborový bonus. "Veríme, že vláda príde aj s návrhom náborového bonusu, ktorý nám priláka nových zamestnancov či už zo Slovenska alebo z cudziny. K tejto práci musíte mať aj vzťah, nejde len o to, že máte zamestnanie ale musíte to chcieť robiť, každý sa sem môže dostať," dodala Ghannamová. Na jednorazový príspevok vyčlenilo ministerstvo vyše 60 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy