Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Skladové zásoby pôvodných tabuliek s EČV sa budú vydávať do vyčerpania zásob
Zdielať na

Skladové zásoby pôvodných tabuliek s EČV sa budú vydávať do vyčerpania zásob

BRATISLAVA / Na dopravných inšpektorátoch sa nachádzajú skladové zásoby pôvodných tabuliek s evidenčným číslom vozidla. V rámci prechodného obdobia sa budú doterajšie tabuľky vydávať do vyčerpania zásob. Individuálne prvé kusy tabuliek s novým dizajnom by mohli byť podľa odhadov ministerstva vnútra dodané v blízkej dobe.

"Ak občan požiada o pridelenie evidenčného čísla vytvoreného individuálne na základe požiadavky občana, napríklad vo forme krstného mena, bude mu vydaná takáto tabuľka s novým dizajnom aj v prechodnom období," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Od nového roka sa zaviedli celoslovenské evidenčné čísla vozidiel bez skratky okresu.

Doteraz sa prepis vozidiel riešil v dvoch krokoch. A teda najskôr sa auto muselo odhlásiť tam, kde bolo prihlásené a následne si ho musel prihlásiť nový vlastník na dopravnom inšpektoráte nového okresu. Po novom si môžeme auto prihlásiť aj odhlásiť na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte na Slovensku.

V jedných dverách sme doteraz auto prepísali a hneď vedľa sme zrušili povinné zmluvné poistenie. Teraz sa to však zmenilo. "Informácie o zmene držiteľa sú z dopravných inšpektorátov zasielané elektronicky skp, ktorá všetky tieto informácie zaeviduje. Následne ten človek, ktorý auto predal nahlási svojej poisťovni, že auto predal, alebo prepísal," povedala Zuzana Eliášová.

Poisťovňa si to následne bude preverovať v slovenskej kancelárii poisťovateľov. Všetko už riešia oni a my sa tým nemusíme zaťažovať. Nový technický preukaz nám príde domov kuriérom. Je tu však jedno ale. Ak nastane situácia, že Slovenská kancelária poisťovateľov nemôže overiť zmenu majiteľa auta, zaplatíme si dve eurá.

Ide o správny poplatok za vydanie potvrdenia o evidencii, ktoré nám poskytne dopravný inšpektorát. Zaplatíme si aj v prípade, ak jednoducho toto potvrdenie chceme mať v papierovej podobe. Novinkou je aj fakt, že odhlášky sa nahradili okamžitou zmenou majiteľa. 

Nové tabuľky sa vyrábajú v Banskej Bystrici v štátnej akciovej spoločnosti Automobilové opravovne ministerstva vnútra. Za tabuľky bude rezort platiť takmer o štvrtinu menej ako u externého dodávateľa. Za štyri roky by sa tak malo usporiť približne 4,8 milióna eur. Štát má navyše dosah na riadenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy