Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V zariadení sociálnych služieb vymysleli pre klientov zaujímavú terapiu
Zdielať na

V zariadení sociálnych služieb vymysleli pre klientov zaujímavú terapiu

NITRA / V zariadení sociálnych služieb Nitrava v Nitre vymysleli zaujímavú terapiu pre ľudí prevažne s Alzheimerom či stareckou demenciou. Priamo v areáli im postavili retro autobusovú zastávku. A aj keď tam nikdy žiadny autobus nepríde, seniori si tým pripomínajú časy, keď žili aktívny život a to im veľmi pomáha. Nazvali ju čakáreň na minulosť so zastávkou Nekonečná.

​Zo starej už nepotrebnej plechovej čakárne v obci Zlatno vznikla terapia pre klientov zariadenia Nitrava. Pribudla k nej zastávka a všetko vyzerá reálne. "Staré zlaté časy mi to pripomína, je to úžasné," povedala obyvateľka ZSS Nitrava Mária Trupová "Ktokoľvek môže našu zastávku a čakáreň na minulosť využívať," uviedla riaditeľka ZSS Nitrava Katarína Kozáková. 92-ročná Mária povedala, že ak je pekné počasie, chodia tam s kamarátkami zo zariadenia klebetiť. Obyvatelia tu nájdu aj názvy zastávok, každý ma svoju obľúbenú. Napríklad u Hubatej susedy, Nekonečná, Kvietková, Zubatá alebo Levanduľová.

Týmto dámam ešte pamäť slúži. Zastávka má ale aj terapeutický účinok pre ľudí s Alzheimerom a stareckou demenciou, ktorí majú problém s orientáciu v čase. "Snažili sme sa priblížiť k ich prežívaniu a vnímaniu reality a chceli sme vytvoriť priestor, kde sa môžu porozprávať, čakať a vlastne aj dúfať," vysvetlila vedúca úseku OČ ZSS Nitrava Marcela Podmanická. Niektorí seniori dokážu v čakárni sedieť aj dlhé hodiny niekoľko dní za sebou. Čakajú tu aj na príbuzných, ktorí ale už prísť nemôžu.

 "Mnohí majú už blízko k stovke a čakajú na svojich rodičov," pokračovala Katarína Kozáková. "Keď sa už deň chýli ku koncu, je pre nich prirodzené, že autobus neprišiel a zoberú sa, že prídu zajtra," dodala Marcela Podmanická. Niektorí sa tak každé ráno vyberú do práce, iní chcú cestovať k rodinám či na výlety. "Naozaj sa nedočkajú nikdy, ale už to samotné čakanie má význam," uzavrela Kozáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy