Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hľadáčiku Europolu sú aj Slováci. V ich odhalení môžete pomôcť aj vy
Zdielať na

Na hľadáčiku Europolu sú aj Slováci. V ich odhalení môžete pomôcť aj vy

BRATISLAVA / Zastúpenie medzi najhľadanejšími kriminálnikmi v Európe má aj Slovensko. V rámci kampane Most wanted, ktorú spustila európska sieť aktívneho hľadania ľudí s podporou Europolu, je v pátraní vyše 50 kriminálnikov. Vďaka minuloročnej kampani zatkli desať osôb.

​Vyše 50 najhľadanejších kriminálnikov je v pátraní v rámci európskej kampane v spolupráci s Europolom. A sú medzi nimi aj Slováci. Napríklad Boris Drevenák - bývalý elitný policajt zapletený s organizovanou skupinou. Tohtoročná kampaň sa zameriava na kľúčových členov organizovaných zločineckých skupín. Prirovnávajú ich ku kartám. Stačí totiž jeden anonymný tip a celá skupina sa môže rozpadnúť ako domček z kariet.

Slovenské orgány vyhlásili pátranie po 44-ročnom Holanďanovi. Seid Tači, prezývaný ako Ozz, Ozzi alebo Maročan figuruje na stránke ako hlava organizovanej zločineckej skupiny. Organizoval prepravu metamfetamínu z Mexika do Európy. Na našom území zaistili takmer 500 balení s obsahom bielej kryštalickej látky. V dvoch oceľových nádržiach boli z Mexika privezené cez prístav v Chorvátsku. Z dovezeného množstva bolo možné vyrobiť takmer tridsať miliónov jednorazovej dávky metamfetamínu. Hodnota na čiernom trhu bola vyčíslená na takmer tristo miliónov eur. Tači je radený medzi tých najnebezpečnejších zločincov a hrozí mu až doživotie.

Na tomto zozname je aj Boris Drevenák, bývalý elitný policajt Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Zaplietol sa ale s obávaným dunajskostredským gangom Šátorovcov. Vynášal informácie o svedkoch, konkurenčných skupinách či dával evidenčné čísla vozidiel, ktoré polícia používala na sledovanie. Za tieto služby si mal Drevenák mesačne účtovať 10 percent sumy zo zisku skupiny. Najvyšší súd ho odsúdil v októbri 2019 na sedemnásť rokov za mrežami za zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a vraždu. Odvtedy je na úteku.

Europol pátra aj po 28-ročnom Michalovi Píšovi. Ten pôsobil ako člen organizovanej zločineckej skupiny na území Bratislavského, Trenčianskeho a Žilinského kraja, ako aj na území Českej republiky. Skupina obchodovala s metamfetamínom a pervitínom vo veľkom rozsahu. A to približne 15 kilogramov za mesiac v sume takmer 200-tisíc eur. V minulosti bol už raz za drogy právoplatne odsúdený, teraz mu hrozí 20-ročný pobyt za mrežami.

Na zozname stále figuruje aj Eva Zámečníková alebo takzvaná kvetinárka. Podľa obžaloby si podnikateľka s kvetinami objednala vraždu svojho manžela, zaplatiť za ňu chcela 50-tisíc eur. Vraždu mal vykonať jej známy, ten sa ale prihlásil na polícii a v prípade sa stal korunným svedkom. Kvetinárka plánovala manžela po dvoch rokoch od plánovanej vraždy vyhlásiť za nezvestného a získať tak majetok. Eva je odsúdená na osem rokov odňatia slobody za pokus o vraždu.

"Kampaň v minulosti zaznamenala významný úspech s množstvom tipov od ľudí, ktoré viedli k zadržaniu kriminálnikov," informovala hovorkyňa PPZ SR Karolína Barinková.´Webová stránka bola pôvodne spustená v roku 2016 a odvtedy na nej zverejnili 335 profilov hľadaných osôb a 120 zločincov zadržali. 43 zadržaní priamo súviselo so zverejnením profilu na webovej stránke. Od spustenia poslednej kampane v decembri 2021 zadržali desať hľadaných osôb. "Ak ste niekoho z nich niekde videli, pošlite anonymný tip priamo Europolu," dodala Karolína Barinková. Urobiť tak môžete priamo na webovej stránke pri profile zločinca. A ako hovorí heslo tejto kampane: Môžete to byť práve vy, kto ich zastaví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy