Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z areálu železničnej stanice si policajní pyrotechnici odviezli delostreleckú muníciu. Pod koľajnicami ležala 80 rokov
Zdielať na

Z areálu železničnej stanice si policajní pyrotechnici odviezli delostreleckú muníciu. Pod koľajnicami ležala 80 rokov

NOVÉ ZÁMKY / Z areálu železničnej stanice v Nových Zámkoch si policajní pyrotechnici odviezli delostreleckú muníciu. Tá ležala pod koľajnicami, na ktorých prechádzali vlaky, celých 80 rokov. Na základe objednávky ju vyhľadali a vykopali súkromní pyrotechnici z rodinnej firmy, ktorí majú skúšky najvyššej kategórie. V priestoroch stanice sa totiž už v minulosti našli veľké nálezy.

V depe železničnej stanice v Nových Zámkoch našli pod živými koľajnicami desiatky kusov munície z Druhej svetovej vojny. V apríli tohto roka tu pri výkopových prácach našli takmer 250-kilogramovú bombu, dokonca bolo nutné evakuovať obyvateľov okolitých domov. Aj preto si Železnice Slovenskej republiky objednali dodatočný pyrotechnický prieskum. "Je reálny predpoklad na niektorých lokalitách, ako Nové Zámky, pretože najviac leteckých bômb padalo práve v tejto lokalite. Projektily obsahujú výbušninu, v telese samozrejme niektoré majú ešte aj funkčné zapaľovače, takže dokáže ešte vyvolať rôzne zranenia osobám," povedal výkonný riaditeľ pyrotechnickej spoločnosti Ján Fehér. 

Práve železničná stanica v Nových Zámkoch bola koncom Druhej svetovej vojny cieľom troch útokov amerického letectva. Tretí nálet bol najničivejší na území dnešného Slovenska. "Našou úlohou je zabezpečiť, identifikovať a nájsť v prvom rade tú muníciu, potom to oznámime na číslo 158," dodáva Ján Fehér. 

Rodinná firma nevybuchnutú pyrotechniku vyhľadáva už 35 rokov a nie je to len pomocou vyhľadávača kovov. "V skutočnosti v dnešnej dobe je to omnoho sofistikovanejšie, nakoľko sa jedná o špeciálnu magnetometriu, ktorá naskenuje celé územie," povedal Ján Fehér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy