Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aktivisti spustili petície za zákaz predaja zábavnej pyrotechniky. Pomôcť by mal aj nový zákon
Zdielať na

Aktivisti spustili petície za zákaz predaja zábavnej pyrotechniky. Pomôcť by mal aj nový zákon

BRATISLAVA / Ohňostroje a petardy sú pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou silvestrovských osláv. Okrem toho, že veľkému množstvu ľudí a zvierat výbuchy a svetelné efekty ubližujú, podľa vedcov je takáto sprcha nebezpečná pre životné prostredie. Preto spustili aktivisti petície za ich úplný zákaz predaja. Pomôcť by mal nový zákon, o ktorom bude parlament rozhodovať.

V Bratislave platí celoročný zákaz používania pyrotechniky, ktorá je určená pre osoby staršie ako 15 rokov. Napriek tomu sa v hlavnom meste, ale aj na celom Slovensku, nájdu ľudia, ktorí tento zákaz porušujú. Za to im hrozí celkom vysoká pokuta.

Na Slovensku sa povolená pyrotechnika môže odpaľovať len v presne stanovenom čase od 31. decembra do 1. januára krátko po polnoci. "Mestské policajtky a policajti sa už v období pred prelomom rokov, ale najmä počas Silvestrovskej noci, zameriavajú aj na bezohľadných ľudí, ktorí hlasnou pyrotechnikou obťažujú ľudí a spôsobujú stres zvieratám," informuje hovorkyňa Mestskej polície v Bratislave Barbora Krajčovičová. 

Po minuloročných oslavách príchodu Nového roka spustili aktivisti petíciu za obmedzenie predaja zábavnej pyrotechniky. Po mesiaci mali viac než 40-tisíc podpisov. Pomôcť chce poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska, ktorý spolu s odborníkmi plánuje predložiť vlastnú novelu zákona o výbušninách. "Ak sa bavíme o tých negatívnych účinkoch, tak sú na zdravie ľudí na zvieratá a na životné prostredie v prípade ľudí hovoríme najmä o znečistení ovzdušia, ktoré celkom zásadne, aj počas Silvestra, za tú jednu noc prekročí limity pre vznik smogovej situácie," povedala odborníčka na životné prostredie Tamara Stohlová. 

Podľa novej správy, ktorú zverejnili českí vedci, sú ohňostroje a zábavná pyrotechnika veľmi toxické. "Sú veľmi nebezpečné, veľa látok je karcinogénnych," povedal vedec Akadémie vied Českej republiky Martin Pivokonský. Vedci tvrdia, že ohňostrojový smog je nebezpečnou zmesou jedov, ktorú ľudia pri oslavách konca roka vdychujú. Do ovzdušia sa dostanú každoročne desiatky ton jedu. Vedci preto vyzývajú k úplnému zákazu používania pyrotechniky. 

Pyrotechnika vážne ubližuje ľuďom, ktorí majú poruchu autistického spektra alebo iné psychické ochorenia. K tomu treba prirátať každoročné devastačné poranenia po neodbornej manipulácii s pyrotechnikou. Zvieratá trpia ešte viac než ľudia. "Tým, že zvieratá majú veľmi citlivý sluch, tak vlastne ich pyrotechnika ešte viac stresuje a veľmi často v panike utečú," povedala odborníčka na životné prostredie Tamara Stohlová. 

"Výrazne už v týchto dňoch zvyšujeme hliadkovanie v uliciach mesta," povedala hovorkyňa Mestskej polície v Bratislave Barbora Krajčovičová. V prípade porušenia zákazu hrozí záškodníkom na mieste pokuta vo výške 33 eur. V správnom konaní sa môže vyšplhať až do výšky 500 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy