Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kúpele Sliač sú pre ceny energií zatvorené. Kúpeľníci žiadajú o pomoc, inak sa budú zatvárať ďalšie kúpele
Zdielať na

Kúpele Sliač sú pre ceny energií zatvorené. Kúpeľníci žiadajú o pomoc, inak sa budú zatvárať ďalšie kúpele

SLIAČ / Kúpele Sliač v týchto dňoch zívajú prázdnotou. Vysoké ceny energií spôsobili, že ich na istý čas museli zatvoriť. Asociácia slovenských kúpeľov preto vyzýva vládu, aby im poskytla pomoc. V opačnom prípade hrozí prepúšťanie či dokonca zatváranie ďalších zariadení.

Náklady na energie sú príliš vysoké, kúpele na Sliači zostávajú zatvorené do marca. "Chceme takto prečkať zimu, to najťažšie obdobie kedy sú tie ceny elektriny veľmi vysoké, veríme, že na jar ceny klesnú," uviedol riaditeľ kúpeľov Sliač Martin Beňuch. Začiatkom roka chodí na Sliač menej ľudí. Kúriť a svietiť v poloprázdnych kúpeľných domoch sa tak neoplatí. "Dodávky plynu sú 4-krát drahšie," povedal. Tento krok spôsobil starosti aj mestu, ktoré muselo narýchlo zháňať nového dodávateľa stravy pre domov seniorov, ktorému kúpele za iných okolností varili. "Samozrejme, keď sú kúpele zavreté, prichádzame o dane z ubytovania, čo je zníženie príjmov a je to v tejto dobe problematické," informovala primátorka Sliač Ľubica Balgová.
"Nakoľko Kúpele Sliač nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu zdravotníctva, nebolo možné riešiť ich kompenzáciu zo strany ministerstva," povedala hovorkyňa MZ SR. Petra Lániková.

Kúpele patria medzi takzvané vysoko energetické podniky, ktoré potrebujú energie na každodennú činnosť. Napriek tomu, že vláda vyčlenila vyše tri miliardy eur na sanáciu energetickej krízy, kúpele sa v mnohých schémach pomoci nenašli. Kúpele sa napokon nedočkali ani nižšej DPH. Na zoznam pritom pribudli vleky či akvaparky. "Ministerstvo financií vo všeobecnosti nepovažuje znižovanie dph za ekonomicky najefektívnejší nástroj v boji s rastúcou infláciou," povedala hovorkyňa Michaela Lovásová.

Slovenské kúpeľníctvo je pritom oceňované aj na medzinárodnej pôde. Aby dokázali prežiť potrebujú vraj od štátu finančnú podporu. Kúpele si prešli náročným obdobím už počas pandémie, kedy boli zatvorené. V prípade ak nepríde pomoc, scenár sa môže zopakovať. Katarína Kováčiková, Maja Pavlíková a Viktória 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy