Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
308. deň na Ukrajine: Rusi vypálili v uplynulých 24 hodinách v meste Cherson 33 rakiet na civilné ciele
Zdielať na

308. deň na Ukrajine: Rusi vypálili v uplynulých 24 hodinách v meste Cherson 33 rakiet na civilné ciele

KYJEV / Rusko útočí na obývané oblasti ležiace na pravom brehu rieky Dneper neďaleko mesta Cherson mínometmi a delami. Rusi ale popierajú, že by svoje útoky mierili na civilistov. Agentúra Reuters predstavila Zelenského desaťbodový mierový plán, s ktorým ukrajinský prezident prvýkrát prišiel v novembri. Kremeľ ho ale zavrhol a tvrdí, že tento plán musí zahŕňať anexiu ukrajinských oblastí.

​Mierový plán musí zahŕňať anexiu ukrajinských oblastí

Kremeľ zavrhol desaťbodový mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s tým, že návrh na ukončenie konfliktu na Ukrajine musí prihliadať aj na novú realitu a na pripojenie štyroch ukrajinských administratívnych oblastí k Rusku. "Nemôže existovať taký mierový plán pre Ukrajinu, ktorý nebude prihliadať na súčasnú realitu súvisiacu s ruským územím a pripojením štyroch regiónov k Rusku. Plány, ktoré na tieto skutočnosti nebudú brať ohľad, nemôžu byť mierové," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko v septembri vyhlásilo po sporných referendách, ktoré odsúdil Západ aj Kyjev, za súčasť Ruska štyri ukrajinské administratívne jednotky – oblasti Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú. Ruská armáda pritom ani jednu zo spomínaných oblastí plne neovláda.

Agentúra Reuters predstavila Zelenského desaťbodový mierový plán, s ktorým ukrajinský prezident prvýkrát prišiel v novembri. Plán zahŕňa napríklad stiahnutie ruských vojsk z medzinárodne uznaného územia Ukrajiny, a teda aj zo spomínaných štyroch oblastí a Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014. Rusko opakovane deklaruje, že o tomto bode odmieta diskutovať. Mierový plán ukrajinského prezidenta sa okrem toho zaoberá jadrovou bezpečnosťou v súvislosti so Záporožskou jadrovou elektrinou či potravinou bezpečnosťou súvisiacou so zabezpečením vývozu ukrajinského obilia. Kyjev okrem toho v rámci energetickej bezpečnosti požaduje napríklad aj zavedenie obmedzení na ceny ruských energií a obnovenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry, ktorá bola poškodená pri ruských útokoch.

Boje na Ukrajine sa zintenzívnili

Ruská armáda vypálila v uplynulých 24 hodinách v ukrajinskom meste Cherson 33 rakiet na civilné ciele. "Boje na Ukrajine pritom zosilneli, keď Rusko v snahe dobyť späť niektoré mestá vyslalo na frontovú líniu tanky a ozbrojené vozidlá," priblížil ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov. Generálny štáb ukrajinskej armády v správe o situácii na bojovom poli v stredu, 28. decembra, uviedol, že Rusko útočí na obývané oblasti ležiace na pravom brehu rieky Dneper neďaleko mesta Cherson mínometmi a delami. Rusko ale popiera, že by svoje útoky mierilo na civilistov, a Reuters upozorňuje, že uvedené informácie nedokázal nezávisle overiť. Ruská armáda sa v novembra z Chersonu stiahla, pričom išlo o jeden z najväčších úspechov, ktoré ukrajinské ozbrojené sily dosiahli počas už celkovo jedenásť mesiacov trvajúcej vojny. Boje sa ale s príchodom zimy spomalili.

"Čo sa týka frontovej línie, nastala len veľmi malá zmena, avšak nepriateľ zvýšil svoj tlak, a to aj čo sa týka počtu mužov a typu a kvality vojenského vybavenia," uviedol vojenský analytik Ždanov. Zároveň dodal, že boje zosilneli po tom, čo do nich Rusko vyslalo ozbrojené vozidlá a tanky Najťažšie boje prebiehajú v súčasnosti vo východoukrajinskom meste Bachmut a tiež severnejšie v mestách Svatove a Kreminna, kde sa ukrajinskí vojaci snažia prelomiť ruskú obranu.

Kyjev musí rátať s výpadkami elektriny počas celej zimy

Obyvatelia Kyjeva budú musieť až do konca zimy počítať s náhlymi výpadkami elektriny. "Budeme musieť žiť za týchto podmienok celú zimu," uviedol námestník šéfa kyjevskej administratívy Petro Pantelejev pre ukrajinskú televíziu. Dodávky elektriny v Kyjeve i ďalších ukrajinských mestách sú výrazne obmedzované v dôsledku ruských raketových útokov. Elektrikári nepretržite pracujú na oprave systému, situácia ale zostáva ťažká. Kapacity nie sú postačujúce predovšetkým počas pracovných dní, kedy je zvýšená spotreba elektriny. Rusko od októbra opakovane útočí na energetickú infraštruktúru Ukrajiny raketami. Nebezpečenstvo ďalších útokov zostáva akútne, varoval v utorok v pravidelnom vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády.

Ruskí mobilizovaní vojaci budú mať právo na bezplatné zmrazenie spermií

Ruskí vojaci, ktorí boli zmobilizovaní do vojenskej operácie na Ukrajine, budú mať právo dať si bezplatne zmraziť spermie v kryobankách. Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo zaviesť možnosť finančnej podpory z ruského federálneho rozpočtu na bezplatné uchovanie a skladovanie zárodočných buniek spermií tých občanov, ktorí sú mobilizovaní do špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine v období rokov 2022–24. Rodiny môžu využiť uskladnený biomateriál tiež bezplatne, ak sa v ich povinnom zdravotnom poistení uvádza, že na to majú nárok.

Ukrajina pomohla Západu nájsť sa – tým, ako kladie odpor Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil pred poslancami ukrajinského parlamentu s každoročným posolstvom. Jeho prejav trval asi 50 minút. Vyhlásil, že tým, ako sa Ukrajina postavila Rusku na odpor, pomohla "Západu nájsť sa a zbaviť sa strachu z Ruska". "Počas desiatich mesiacov tohto roka sme pomohli všetkým. Pomohli sme Západu opäť sa nájsť, vrátiť sa na globálnu scénu a pocítiť, o koľko je silnejší. Nikto na Západe sa už Ruska nebojí a ani sa ho báť nikdy nebude. Bola to Ukrajina, kto zjednotil Európsku úniu. Európa teraz bráni samu seba a zdoláva krízy. A to aj napriek kolosálnym zdrojom, ktoré Rusko vrhlo na rozbitie nášho kontinentu," zdôraznil Zelenskyj. Poďakoval sa štátom, ktoré Ukrajine pomáhajú, pričom vyzdvihol podporu zo strany Spojených štátov amerických.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy