Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
307. deň na Ukrajine: Putin zakázal vývoz ropy do krajín, ktoré zaviedli cenový strop
Zdielať na

307. deň na Ukrajine: Putin zakázal vývoz ropy do krajín, ktoré zaviedli cenový strop

Archívna reportáž

Archívna reportáž z 5. decembra 2022

BRATISLAVA / Vojna na Ukrajine pokračuje tvrdými bojmi v Doneckej oblasti, ale aj na Donbase. Prezident Volodymyr Zelenskyj priznal, že súčasná situácia na fronte je ťažká a bolestivá, predovšetkým v okolí mesta Bachmut. Kyjev okrem iného uviedol, že v súvislosti s pokračujúcimi ruskými útokmi je bez elektriny stále takmer 9 miliónov ľudí, čiže asi štvrtina Ukrajincov. A to aj napriek tomu, že tamojší energetici opravujú rozvodové siete každý deň.

Putin zakázal vývoz ropy do krajín, ktoré zaviedli cenový strop

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal nariadenie zakazujúce vývoz ropy a ropných produktov do krajín, ktoré zaviedli cenový strop na ruskú ropu. Informuje o tom TASR na základe utorkovej správy britskej televízie Sky News. Zákaz exportu ropy nadobudne účinnosť 1. februára 2023 a má trvať päť mesiacov. O tom, kedy vstúpi do platnosti aj zákaz vývozu ropných produktov, ešte rozhodne ruská vláda.

V nariadení sa nachádza aj klauzula umožňujúca prezidentovi Ruska urobiť v osobitných prípadoch výnimku zo zákazu. Európska únia, Británia, Austrália, Kanada, Japonsko a USA zaviedli pred niekoľkými týždňami cenový strop na dovážanú ruskú ropu vo výške 60 dolárov za barel. EÚ zároveň zaviedla embargo na dovoz ruskej ropy po mori.

​Lavrov: Ukrajina sa musí demilitarizovať, inak to spraví Rusko

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že Ukrajina musí splniť ich požiadavku "demilitarizácie" a "denacifikácie" a odstrániť vojenskú hrozbu voči Rusku, inak "problém vyrieši ruská armáda". Nešpecifikoval ale, ako by to ruské sily dosiahli. Lavrov tiež v rozhovore pre štátnu agentúru Tass obvinil Západ z podnecovania vojny na Ukrajine s cieľom oslabiť Rusko. Dĺžka konfliktu podľa neho závisí od Kyjeva a Washingtonu, "ktorý mu stojí za chrbtom". "Ďalšia podpora Ukrajiny zo Západu by mohla viesť k priamej konfrontácii," dodal.

Vyjadrenia ruského ministra nasledovali po tom, čo šéf ukrajinskej diplomacie, Dmytro Kuleba, povedal agentúre The Associated Press, že jeho vláda chce do konca februára mierový samit, ale neočakáva účasť Ruska. Kyjev chce, aby bol generálny tajomník OSN, António Guterres, mediátorom. Kuleba sa tiež vyjadril, že Rusko musí čeliť tribunálu za jeho vojnové zločiny predtým, než bude Ukrajina viesť priame rokovania s Moskvou.

Ukrajinské cirkvi už nechcú sláviť Vianoce podľa juliánskeho kalendára

Na Ukrajine tohto roku vzrástol počet ľudí, ktorí Vianoce oslavovali 25. decembra, podľa gregoriánskeho kalendára, nie podľa juliánskeho, čo by bolo o 13 dní neskôr. Juliánsky kalendár totiž používa ruská pravoslávna cirkev. Od budúceho roka ale už zrejme budú Vianoce na Ukrajine oficiálne iba 25. decembra. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala z článku talianskej agentúry ANSA.

Keďže na Ukrajine je viacero kresťanských tradícií, jedni doteraz slávili Vianoce 25. decembra, iní 7. januára. "Avšak mnohé rodiny mali napokon Vianoce dvakrát," uviedol latinský kyjevský biskup, Vitalij Kryvyckyj, s tým, že veľa rodín je nábožensky zmiešaných. Na Ukrajine sa v súčasnosti diskutuje o zákaze ruskej pravoslávnej cirkvi v súvislosti s obvineniami, že kolaboruje s Kremľom. V prípade jej zákazu by už na Ukrajine nemal kto sláviť Vianoce 7. januára. 

Viaceré pravoslávne cirkvi, ktoré sa dištancujú od moskovského patriarchu Kirilla (Cyrila), pre jeho podporu vojny na Ukrajine už začali diskutovať o tom, že by Veľkú noc začali sláviť v rovnakom čase ako katolíci. Carihradský patriarcha Bartolomej nedávno vyhlásil, že ruská pravoslávna cirkev môže čoskoro ostať jediná, ktorá bude sláviť Vianoce a Veľkú noc podľa juliánskeho kalendára. Pápež František ale pravoslávne cirkvi vyzval, aby sa pri dátumovom zjednocovaní s katolíkmi vyvarovali vzájomných rozkolov.

Skupina mužov na východe Ukrajiny okradla a zabila osemčlennú rodinu

Skupina mužov okradla a následne zabila osemčlennú rodinu v Ruskom okupovanej obci Makijivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok, 27. decembra, o tom informovala agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na správy ruských a ukrajinských médií. Muži počas lúpeže ukradli finančnú hotovosť, mobilné telefóny a auto. Medzi obeťami sú štyri deti.

"Polícia už zadržala tri podozrivé osoby," napísala ruská tlačová agentúra TASS. Podľa ukrajinských médií sú podozriví muži členmi súkromnej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina, ktorá nedávno verbovala nových žoldnierov v ruských väzniciach.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy