Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Červenka nespĺňa podmienky na prepustenie z väzby
Zdielať na

Červenka nespĺňa podmienky na prepustenie z väzby

Roman Červenka, údajný bankový lupič, sa zatiaľ na slobodu nedostane

"Okresný súd Bratislava I odpovedal listom žiadateľovi o podmienečné prepustenie odsúdenému Romanovi Červenkovi, že nespĺňa zákonnú lehotu na podmienečné prepustenie, t. j. že nemá vykonané dve tretiny z udeleného trestu. Zároveň ho súd vyzval, aby sa vyjadril k prípadnému späťvzatiu tejto žiadosti. Keďže medzičasom odsúdený bol premiestnený na výkon trestu do iného ústavu na výkon trestu, Okresný súd Bratislava I už nie je príslušným súdom na rozhodovanie v tejto žiadosti," uviedol dnes hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Žiadosť o podmienečné prepustenie z výkonu trestu podal Červenka len tri dni po tom, ako ho vlani 24. novembra Krajský súd v Bratislave odsúdil za lúpež šperkov a mobilu na päť rokov väzenia. Vo väzbe si odsedel viac ako polovicu trestu a preto mal právo požiadať o podmienečné prepustenie.

KS v novembri zmiernil Červenkovi trest oproti rozsudku prvostupňového súdu. Okresný súd Bratislava III ho v marci 2009 odsúdil na šesť rokov. Spolu s Červenkom vtedy odsúdili aj jeho spoluobžalovaného Pavla B. na dva roky väzenia s podmienečným odkladom na dva roky. Podľa obžaloby ešte v máji 2001 v bratislavskej Rači obaja fyzicky napadli poškodeného, ktorý pritom prišiel o retiazky, prsteň a mobil. Červenka bol súdne trestaný aj v minulosti. V roku 2003 dostal tri roky za krádež a lúpež mobilov, šperkov a oblečenia. Z väzenia ho podmienečne prepustili.

Voči Romanovi Červenkovi sa stále vedú dva súdne procesy. V prvom prípade ide o obvinenie z mediálne známej bankovej lúpeže v bratislavskej Rači z januára 2008. V druhom mal napadnúť policajta a vyprovokovať krčmovú bitku. V prvej kauze pokračuje hlavné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava III dnes a v druhom prípade na tom istom súde je proces vytýčený na štvrtok 21. januára.

V prípade napadnutia príslušníka polície sa naposledy pojednávalo 20. novembra minulého roku a to výsluchom dvoch policajtov a poškodeného. Roman Červenka vtedy odmietol k obvineniam vypovedať. Policajti popísali výkon svojich právomocí, keď ich zavolali k bitke pred istým barom v bratislavskej Rači. Na mieste sa vtedy nachádzal aj obžalovaný. Pri legitimácii inej osoby sa údajne Roman Červenka začal policajtom vyhrážať, nadávať im a údajne chcel volať aj prezidentovi PZ Jánovi Packovi. Policajti ho zadržali, pritom sa im asi tri razy pokúsil utiecť. "Je pravda, že som sa snažil utiecť, že som mal vypité, ale hlavičku som mu nedal," povedal na novembrovom pojednávaní Roman Červenka. Útoku na verejného činiteľa sa mal podľa obžaloby dopustiť tak, že policajta udrel čelom do tváre.

Minulý rok 28. októbra mal s Romanom Červenkom pokračovať proces práve v prípade prepadu banky v bratislavskej Rači, ktorá sa odohrala začiatkom roku 2008. Naposledy sa v tejto veci pojednávalo 16. septembra, vtedy vypovedali dve svedkyne, konkrétne pracovníčka banky Zuzana V. a jej matka Mária V. Proces bol však v októbri odročený pre práceneschopnosť jedného z prísediacich sudcov nadnes.

Červenka sa preslávil, keď ušiel policajtom cez okno toalety v nemocnici na bratislavských Kramároch. Muži zákona potom spustili pátraciu akciu, ktorá spôsobila dopravné komplikácie v hlavnom meste. Príslušníkov zodpovedných za útek neskôr z Policajného zboru prepustili. Po tomto úteku ho polícia napokon chytila koncom mája 2008. Policajti ho vtedy spozorovali v okolí Hruškovej ulice v Rači. Roman Červenka narazil s autom na jednej z križovatiek neďaleko domu, kde býva jeho rodina, a následne ušiel smerom do záhrad. Chytili ho na strome, na ktorom visel a držal sa konára.

Zdielať na