Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nespokojnosť v nemocniciach. Stabilizačné príspevky nedostanú všetci zamestnanci
Zdielať na

Nespokojnosť v nemocniciach. Stabilizačné príspevky nedostanú všetci zamestnanci

HLOHOVEC / Ľudia, ktorí pracujú v zdravotníctve a majú iba odborné kurzy, ale nie zdravotnú školu nedostanú stabilizačný príplatok 3-tisíc eur. Robia pritom to isté, čo sanitári. Považujú to za veľkú nespravodlivosť.

Pani Michaela v zdravotníctve pracuje už štyri roky. Keďže nie je zdravotnícky personál nedostane stabilizačný príspevok. V tejto rehabilitačnej nemocnici pracuje 80 ľudí až osemnásť z nich sú tí, ktorí nemajú ukončené zdravotnícke vzdelanie. Aby mohli vykonávať prácu sanitárov absolvovali odborné kurzy.

"Nakoľko som chcela pracovať v zdravotníctve tak som si urobila ošetrovateľský kurz. Podľa mňa je to veľmi nespravodlivé, nakoľko vykonávame tú istú činnosť ako sanitári. Nie sme finančne ani ohodnotení ani nemáme nárok na tento stabilizačný príspevok," uviedla pani Michaela. 

Podľa zdravotníčky Andrei robí ako sanitárka tú istú robotu ako sanitári, no sú vedení ako pomocný zdravotný pracovník. Keďže v nemocnici sú aj ležiaci pacienti bez týchto pracovníkov by takéto zariadenia nemohli fungovať. "Robíme hygienickú starostlivosť o pacientov, robíme rannú toaletu, večernú toaletu, výdaj stravy. Chodíme s nimi na ošetrenia. Sme im nápomocní pri všetkých činnostiach. Keďže sa chcú posadiť alebo pochodiť," dodala Michaela. 

Pacienti nevedeli pochopiť, prečo ich takto diskriminujú. "To nie je spravodlivé. Od pol piatej tu behajú, dneska mi brali krv, prebaľujú a čo ja viem čo všetko.  Tým majú viacej pridať. Veď sa starajú o takýchto kriplov. Viete jak je to. Tým sanitárkam by mali dať viac. Lebo na nich visí celé zdravotníctvo," uviedli pacienti. 

V takému to nesystematického kroku majú výhrady aj riaditelia nemocníc. "Veľmi vítam tento úmysel len je nedotiahnutý, z toho dôvodu, že sa zabudlo na nižší zdravotný personál na ktorý sa pamätá v DSS. Sú hnacím motorom na oddeleniach," konkretizoval riaditeľ rehabilitačnej nemocnice v Hlohovci Filip Barbarič. Z ministerstva zdravotníctva sme dostali stanovisko, že v súčasnej situácii rezort zdravotníctva v záujme stabilizácie personálnych kapacít pristúpil k zvyšovaniu miest predovšetkým zdravotníckych pracovníkov.

"Ministerstvo zdravotníctva SR však na vládnej aj politickej úrovni presadzuje finančné krytie pre čo najlepšie komplexné fungovanie zdravotníctva a robí všetko preto, aby do systému išlo čo najviac prostriedkov," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Ako uzavrela Michaela, ich práca ich napĺňa, sú empatickí, chodia s radosťou do prce, no neviem, kto dlho vydrží za tieto platy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy