Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sľúbený príspevok vo výške 5-tisíc eur k zdravotníkom ešte nedorazil. Navyše im nie je jasné, komu vlastne prináleží
Zdielať na

Sľúbený príspevok vo výške 5-tisíc eur k zdravotníkom ešte nedorazil. Navyše im nie je jasné, komu vlastne prináleží

BRATISLAVA / Päťtisíc eur na hlavu ako odmena za to, že zostávajú v slovenských nemocniciach. Príspevok, vládou označovaný prívlastkom stabilizačný, mešká. Medzi zdravotníkmi stúpa nervozita, komu vlastne päťtisíc eur prináleží a či ich uvidia ešte do Vianoc. U autora nápadu preto štáb TV JOJ zisťoval, či na svoj prísľub nezabudol.

"Predtým sme dávali ponuku odborárom, dnes dávame ponuku všetkým zdravotníkom, ktorí sa rozhodli bojovať aj po 1. decembri," uviedol minister financií Igor Matovič ešte 23. novembra. Minister financií sa týždeň pred uplynutím výpovedí pokúsil zhodiť z rokovacieho stola všetky figúrky. Na vidinu rýchlych peňazí sa ale lekári neulakomili. Budúcnosť príspevku tak zostala visieť vo vzduchu. S lekármi sa vláda napokon dohola inak, no oznámila, že päťtisíc eur zvyšku zdravotníkov predsa len vyplatí. Ešte v decembri v rámci novembrovej výplaty. Aby to nemocnice stihli, budú mať čo robiť. Peniaze, ktorými si mali zdravotníkov na tri roky zaviazať, totiž zatiaľ nedorazili. Pôvodný termín na podpis zmlúv pritom uplynul v stredu, 30. novembra.

"V tejto chvíli ešte nemáme žiadne informácie, čakáme na ministerstvo zdravotníctva," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. Informácie chýbajú aj personálu. Marek Kavka pracuje v nemocnici trinásť rokov. Jeho aj kolegov znepokojilo, keď vedenie pri oznámení, že sa termín na podpis zmlúv posúva, zmienilo iba sestry. "Môže sa stať, že nás obídu. Minulý rok sa stalo to isté, keď sa jednalo o 350-eurový príspevok počas covidu. Bolo tlmočené, že tú odmenu dostane každý, ale keď došlo na vyplácanie, odmenu dostali len tí, ktorí majú zdravotnícku školu. Až po odvysielaní vašej reportáže sme boli zaplatení týmto príspevkom," povedal sanitár Marek Kavka.

"Verejný prísľub, samozrejme, platí. Vláda ale ešte k tomu musí prijať nariadenie. Bude sa to týkať všetkých zdravotníckych povolaní v rámci nemocníc, mimo lekárov by ich malo byť približne 24," oznámil Matovič. Konkrétny zoznam profesií ministerstvo zdravotníctva nezverejnilo. Oznámilo iba, že peniaze by mali byť vyplatené ešte v tomto roku. "O detailoch budeme informovať v úvode budúceho týždňa," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Zdravotníkom tak na premýšľanie, či na ponuku kývnuť, nezostane veľa času. Najmä keď stále nie sú jasné podmienky, za akých by sa museli nemocniciam upísať.

S istotou nevie, či by príspevok zobral, ani Marek Kavka. Radšej ako jednorázový príspevok by s kolegami uvítali, ak by ich platy upravili politici systémovo. "Určite to poteší pred Vianocami každého, v čistom to ale nebude päťtisíc ale 3600 eur a keď náhodou niekto ochorie alebo sa mu stane, bude musieť vracať nie z 3600 eur, čo dostane na účet v čistom, ale z päťtisíc," upozornil Kavka. Okrem stabilizačného hovorili politici aj o náborom príspevku. Od jeho rozdávania ale po utíchnutí krízy upustili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy