Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sopka Semeru na ostrove Jáva je po roku opäť aktívna. Obyvateľov dedín v blízkosti sopky museli evakuovať
Zdielať na

Sopka Semeru na ostrove Jáva je po roku opäť aktívna. Obyvateľov dedín v blízkosti sopky museli evakuovať

Zdroj: SITA

JAKARTA / Erupcia sopky Semeru na indonézskom ostrove Jáva si vyžiadala evakuáciu ľudí žijúcich v jej blízkosti. Sopka vychrlila oblak popolu do výšky 15 kilometrov a po svahoch stekajú prúdy žeravej lávy.

Erupcia začala v nedeľu, 4. decembra, pred treťou hodinou ráno miestneho času. Podľa vulkanológov ju pravdepodobne spôsobili monzúnové dažde, kvôli ktorým sa zrútil lávový dóm na vrchole sopky. 

Miestny úrad pre zvládanie prírodných katastrof BNPB varoval obyvateľov v okruhu ôsmych kilometrov od sopky na východe Jávy, aby sa mali na pozore a potom prikázal evakuáciu. Do bezpečia podľa agentúry AP bolo presunutých niekoľko stoviek ľudí. 

Veľa dedín je úplne pokrytých sopečným popolom. Popol zmiešaný s dažďom znižuje viditeľnosť, a preto sa cesty od rána uzavreli. V oblasti nefunguje internetové pripojenie a problémy sú aj s mobilmi.  

V Indonézii je takmer 130 aktívnych sopiek, pretože je súčasťou tzv. ohnivého kruhu, kde je výskyt zemetrasenia a sopečnej erupcie častý. Sopka Semeru, známa ako Mahameru, za posledných 200 rokov vybuchla už veľakrát. Naposledy vybuchla presne pred rokom a zahynulo cez 50 ľudí a niekoľko stoviek ďalších utrpelo zranenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy