Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Študenti, ktorým bolo sľúbené štipendium, ak pôjdu na slovenskú univerzitu, ho stále nedostali
Zdielať na

Študenti, ktorým bolo sľúbené štipendium, ak pôjdu na slovenskú univerzitu, ho stále nedostali

BRATISLAVA / Štát chcel motivovať šikovných maturantov, aby zostali študovať doma a neodchádzali do zahraničia a to formou lákavých štipendií. Študenti, ktorí tento rok nastúpili na slovenskú vysokú školu, sa ale zatiaľ peňazí nedočkali. Ministerstvo školstva sľubuje, že to čoskoro napraví.

​V týchto dňoch desiatky študentov čakajú na motivačné štipendium, ktoré mali dostať od štátu na jeseň preto, lebo si vybrali slovenskú univerzitu. V tejto situácii sa ocitla aj dcéra nášho diváka z Košíc. "Štipendiá, ktoré získali talentovaní aj sociálne znevýhodnení študenti, aby sa zastavil odliv vysokoškolákov do zahraničia, sa napriek bežiacemu akademickému roku stále nevyplácajú. Mnohí vysokoškoláci s nimi rátali, aby pokryli svoje vysoké náklady v tejto inflačnej dobe," uviedol Branislav. "Je to veľmi nešťastné, pretože keď študentovi alebo komukoľvek poviete, že dostane v októbri nejakú sumu, tak s tým ráta. Obzvlášť takto pred Vianocami," povedal predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran.

Rezort školstva, ktorý má projekt pod palcom, vyčlenil pre najtalentovanejších maturantov 3-tisíc eur. Tie by dostali počas bakalárskeho štúdia na univerzite každý rok. "Výzva bola určená najtalentovanejším maturantom, ktorí si pre svoje štúdiá vybrali slovenskú vysokú školu, ako aj na podporu štúdia mladých ľudí so sociálnym znevýhodnením," informovala Veronika Proner z tlačového odboru ministerstva školstva. Problémy priznáva aj samotné ministerstvo, ktoré projekt "Študuj doma, Slovensko ťa odmení" spustilo v máji. Záujem bol vraj vyšší, ako sa očakávalo, čo spôsobilo sklz pri overovaní kritérií.
 "Ministerstvo hovorí, že to bolo komplikovane vyhodnotiť a že ten proces bol oveľa náročnejší," vysvetlil Filip Šuran. Žiadatelia s peniazmi rátali a to najmä v čase enormného zdražovania.

Podnety od svojich študentov zbiera aj Univerzita Komenského v Bratislave. "Takéto poverenie sme do dnešného dňa nedostali a nebola uzavretá ani zmluva s univerzitou. Bez toho nevieme vyplácať peniaze,“ uviedla hovorkyňa Univerzity Komenského Lenka Miller. Ministerstvo ale sľubuje, že situáciu vyrieši už o pár dní a s vysokými školami sa dohodne. "V najbližšej dobe dôjde k podpisom zmlúv s vysokými školami, ktoré následne vyplatia štipendiá svojim študentom podľa výsledku výberu," doplnila Veronika Proner. "Prisľúbili nám, že v najbližšom týždni až dvoch tie financie dostanú," zhrnul Šuran. Peniaze budú vyplatené z plánu obnovy a celkovo na to pôjde vyše dvanásť a pol milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy