Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Záchranári ako jediní zdravotnícki pracovníci zatiaľ stabilizačný príplatok nedostanú
Zdielať na

Záchranári ako jediní zdravotnícki pracovníci zatiaľ stabilizačný príplatok nedostanú

BRATISLAVA / Záchranári sú v podstate každý deň v prvej línii, napriek tomu sa cítia ako poslední. Dohoda lekárov s vládou ich síce veľmi potešila, no na druhej strane má pre nich toto víťazstvo trpkú príchuť. Ako jediní zdravotnícki pracovníci stabilizačný príplatok zatiaľ nedostanú.

Je nepopierateľné, že pri záchrane života sú kľúčoví. Vďaka nim môžu mnohí ďalej žiť. Napriek tomu sa záchranári často cítia ako tí poslední a nepodstatní, na ktorých sa zabúda. "Ako keby sme neboli rovnocenný partner pre ministerstvo zdravotníctva. Je to na škodu, lebo všetci chceme zmenu systému, chceme zlepšenie pre pacienta," povedal prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. 

Zástupcovia záchranárov neboli prizvaní na rokovania s lekármi, pritom ak by nedošlo k dohode. záchranná zdravotná služba by opäť bola rozhodujúca a tvrdo by ju to zasiahlo. "Musela by suplovať a robiť ťažké prevozy medzi nemocnicami, ako to bolo v roku 2011," dodáva František Majerský. 

Lekári sa dohodli a záchranári si na jednej strane vydýchli. Na strane druhej má pre nich toto lekárske víťazstvo aj trpkú príchuť. "Sme jediné povolanie, ktoré nemá ani ten stabilizačný príplatok, ktorý ostatné povolania v nemocniciach dostanú," informuje František Majerský. Stabilizačný príplatok by sa mal dotknúť záchranárov, ale iba tých, ktorí sú zároveň aj zamestnancami nemocníc.

Ministerstvo zdravotníctva ešte nepovedalo konečné slovo. Stabilizačné príplatky pre všetkých záchranárov sú stále v hre. Tak ako lekárom, ani záchranárom nejde len o peniaze. Chcú ďalej rokovať s kompetentnými a riešiť problémy, lebo záchrana života je pre nich stále prioritou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy