Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zdravotnícke déjà vu. Podobnú situáciu, akú máme teraz, Slovensko raz zažilo
Zdielať na

Zdravotnícke déjà vu. Podobnú situáciu, akú máme teraz, Slovensko raz zažilo

BRATISLAVA / Podobnú situáciu s vyjednávaním vlády a lekárov ako teraz sme na Slovensku zažili už v roku 2011. Vtedy trval núdzový stav celý týždeň, padli stovky výpovedí, mnohí lekári boli na PN-ke a nemocnice kolabovali. V poslednej chvíli napokon dohoda vznikla, no u mnohých zúčastnených zostala horká pachuť.

Dnešná situácia kopíruje tú z roku 2011 v dátumoch aj v počte podaných výpovedí. V októbri vtedy podalo výpoveď asi 2400 lekárov dokonalo ju na začiatku decembra asi 1200 z nich. aj to stačilo aby v nemocniciach zavládol chaos. Na Slovensko dorazili zachraňovať situáciu českí vojenskí lekári. Ich slovenských kolegov totiž po vypršaní výpovedí neprinútil liečiť pacientov ani núdzový stav. Namiesto do práce sa hodili na pnku. Výsledný obraz tvorili prázdne čakárne, operačné sály a pacienti vyhnaní z nemocničného lôžka.

Pravicová koalícia bola už v tom čase rozbitá a krízu riešila premiérka v demisii. Neraz sa rokovalo do noci, no bez výsledku. Definitívna dohoda prišla tiež až nadránom na tretí deň po vypršaní výpovedných lehôt. Lekárom zaručovalo memorandum bezproblémový návrat do práce. Podarilo sa im vybojovať zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti aj o 300 až 400 eur vyššie platy.

Kým sa lekári vrátili do práce, prešlo ešte niekoľko dní. Pokoj sa do nemocníc vrátil až s Mikulášom. Núdzový stav skončil, no radosťou pritom nik nejasal. Odborári, vláda a už vôbec nie pacienti, ktorí si to zo všetkých zúčastnených odniesli a zrejme opäť raz odnesú najviac. "Možno dosiahli lekári svoje ale ja sa opakovane pýtam - čo z toho mali pacienti ako sme za desať rokov my pocítili zlepšenie zdravotnej starostlivosti? Nie, naše nemocnice naďalej chátrajú. Keď sme niekedy čakali na operáciu pol roka, teraz sa čaká dva roky viac a to je neprijateľné. Ak nechceme opakujúcu sa krízu a históriu, naše zdravotníctvo potrebuje stratégiu na desať rokov minimálne," povedala prezidentka asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy