Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
272. deň na Ukrajine: Rusko plánuje druhú mobilizáciu, chcú odviezť 700-tisíc mužov
Zdielať na

272. deň na Ukrajine: Rusko plánuje druhú mobilizáciu, chcú odviezť 700-tisíc mužov

BRATISLAVA / Jeden dobrovoľník prišiel o život a dve ďalšie ženy utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní. Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700 000 mužov, vyhlásil poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Po ostatnom ruskom raketovom útoku voči Ukrajine stačí zvyšný raketový potenciál Moskvy najviac na tri masívnejšie útoky. Na východe Ukrajiny eskalujú boje, pričom Rusko ostreľuje predovšetkým oblasť okolo Avdijivky v Doneckej oblasti.

Rusko plánuje druhú mobilizáciu

Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700 000 mužov, vyhlásil poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v septembri čiastočnú mobilizáciu záložníkov, aby sa "zaistilo bezpečie našich ľudí a ľudí na oslobodených územiach (Ukrajiny)". Ruský minister obrany Sergej Šojgu neskôr spresnil, že Rusko odvedie 300 000 záložníkov so skúsenosťami z armády. Ako vyšlo najavo, ruské úrady povolávali aj mužov bez domova, aby doplnili stavy v armáde. Podľa Heraščenka sa teraz blíži zrejme ďalšie kolo mobilizácie v Rusku, a to v januári.  Ak sa špekulácie o druhom kole mobilizácie potvrdia, bude to znamenať, že Rusko sa pripravuje na dlhý konflikt a vojna na Ukrajine neprebieha podľa pôvodných Putinových predstáv.

​Pri ruskom ostreľovaní zahynul dobrovoľník humanitárneho centra

Jeden dobrovoľník prišiel o život a dve ďalšie ženy utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní, ktoré v utorok zasiahlo centrum na distribúciu humanitárnej pomoci v meste Orichiv na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to bez ďalších podrobností gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch. Orichiv leží vyše 100 kilometrov východne od Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa v posledných dňoch stala terčom ostreľovania. Z toho sa navzájom obviňujú Moskva aj Kyjev. "Ruskí teroristi ostreľujú miesta, kam sa doručuje humanitárna pomoc, pokračujú vo vydieraní - aká úbohá taktika porazených," uviedol Andrij Jermak, šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Nuž, na každú takúto akciu existuje ukrajinská protiakcia," dodal na platforme Telegram.

Raketový potenciál Ruska sa vyčerpáva

Po ostatnom ruskom raketovom útoku voči Ukrajine stačí zvyšný raketový potenciál Moskvy najviac na tri masívnejšie útoky. Referuje o tom web Ukrajinská pravda. „Raketový potenciál Ruskej federácie stačí maximálne na tri masívne útoky podobné tomu z 15. novembra,“ uviedol spomenutý zdroj. Ten dodáva, že ukrajinskej protivzdušnej obrane sa už podarilo zostreliť približne 70 % iránskych rakiet a bezpilotných lietadiel.

V súčasnosti Rusko využíva zvyšné strategické raketové zásoby, ktoré nedokáže rýchlo obnoviť vlastnou produkciou. Zároveň potrebuje na obnovu zásob rakiet 14 až 16 mesiacov. „Ak by Moskva mohla rýchlo doplniť zásoby rakiet, nevyhľadávala by ich dovoz,“ píše Ukrajinská pravda.

Rusko prudko ostreľuje Doneckú oblasť

Na východe Ukrajiny eskalujú boje, pričom Rusko ostreľuje predovšetkým oblasť okolo Avdijivky v Doneckej oblasti. Rusko spustilo „masívne ostreľovanie“ miest a dedín na východnej línii frontu. „Najviac utrpela Avdijivka smerom na Doneck. Cez noc prichádzali zásahy a ráno nastalo masívne ostreľovanie centra mesta. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete,“ napísal Kyrylenko na Telegrame. Avdijivka je už mesiace niekoľko kilometrov od frontovej línie, ale zostáva v rukách Ukrajiny.

Heger: Rusko pácha na Ukrajine zločiny, ktoré nesmú ostať nepotrestané

Dnes už existujú jasné dôkazy, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny, ktoré nemôžu zostať nepotrestané. Slovensko sa preto ešte v máji tohto roka pripojilo k Spoločnému vyšetrovaciemu tímu, ktorý vyšetruje vojnové zločiny na Ukrajine. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) počas pracovnej cesty v Holandsku, kde dnes navštívil aj Agentúru Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach Eurojust.

"Dnes už máme jasné dôkazy, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny. Osobne som videl zverstvá, ktoré napáchali v Buči, svet obleteli strašné zábery z Boroďanky, Iziumu či iných miest. Tieto zločiny nemôžu zostať nepotrestané. Slovensko sa preto ešte v máji tohto roka pripojilo k Spoločnému vyšetrovaciemu tímu, ktorý vyšetruje vojnové zločiny na Ukrajine. Rovnako sme na Ukrajinu vyslali skupinu forenzných expertov a vyšetrovateľov, aby spáchané zločiny dôkladne zdokumentovali,“ uviedol Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy