Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Eduard Heger navštívil Eurojust. Rokovali o vytvorení tímu pre mezinárodné trestné činy spáchané na Ukrajine
Zdielať na

Eduard Heger navštívil Eurojust. Rokovali o vytvorení tímu pre mezinárodné trestné činy spáchané na Ukrajine

Zdroj: fotosita

BRATISLAVA / BRUSEL, HAAG - Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) uplynulý pondelok navštívil Agentúru Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) so sídlom v Haagu. Heger po oficiálnych rokovaniach s holandským premiérom Markom Ruttem navštívil sídlo Eurojustu, aby rokoval o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu pre najzávažnejšie medzinárodné trestné činy spáchané počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine.

Predseda vlády SR sa stretol so slovenským prokurátorom Ladislavom Hamranom, ktorého v októbri 2020 znovuzvolili do funkcie predsedu Eurojustu. Obaja zdôraznili potrebu bojovať proti beztrestnosti vojnových zločinov počas ruskej agresie voči Ukrajine. Hamran Eduarda Hegera zároveň informoval o práci agentúry Eurojust a o slovenskom príspevku k spoločnému vyšetrovaciemu tímu na Ukrajine prostredníctvom tejto agentúry.

"Verím, že je jasné, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny. Osobne som videl tie zverstvá, ktoré sa robili v Buči. Celý svet mohol vidieť hrozné obrazy z Boroďanky, Izia a iných miest. Tieto zločiny nemôžu zostať nepotrestané. Preto sa Slovensko pripojilo k spoločnému vyšetrovaciemu tímu pre údajné hlavné medzinárodné zločiny spáchané na Ukrajine. Na Ukrajinu sme vyslali aj skupinu súdnych expertov a vyšetrovateľov, aby dôkladne zdokumentovali spáchané zločiny,“ povedal Eduard Heger po stretnutí.

"Cesta k spravodlivosti pre tisíce obetí sa začína zhromažďovaním dôkazov. Eurojust je tu na to, aby podporoval prebiehajúce vyšetrovanie a som vďačný, že zoči-voči zverstvám spáchaným na Ukrajine hrá Slovensko takú dôležitú úlohu v medzinárodnom hľadaní zodpovednosti,“ uviedol prezident Eurojustu Ladislav Hamran.

Slovensko vstúpilo do JIT pre údajné hlavné medzinárodné zločiny spáchané na Ukrajine 31. mája tohto roku. Počas stretnutia s predsedom vlády diskutovali o slovenskom príspevku do JIT, ako aj o podpornej práci jeho národného zastúpenia v Eurojuste v tejto súvislosti. Heger bol tiež informovaný o stave súčasných vyšetrovaní na Ukrajine.

Najčítanejšie správy