Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Premiér Eduard Heger si v Poľsku pozrel PUMU - bojové cvičenie jednotiek V4
Zdielať na

Premiér Eduard Heger si v Poľsku pozrel PUMU - bojové cvičenie jednotiek V4

POĽSKO / Eduard Heger odletel do Poľska, aby si pozrel spoločné bojové cvičenie jednotiek V4 s názvom PUMA. Na manévroch operuje takmer 2 000 vojakov a uniformu si obliekol aj náš premiér. Z Poľska odletel podvečer Eduard Heger do Fínska, kde sa stretne s premiérkou Sannou Marin.

PUMA 22 - tak sa volá spoločné vojenské cvičenie jednotiek V4 spolu s kolegami z Veľkej Británie a Spojených štátov. Eduard Heger spolu s kolegom Mateuszom Morawieckim sledovali so zástupcami spoločné cvičenie, na ktorom sa zúčastnilo cez 1 700 vojakov a približne 300 kusov vojenskej techniky. 

Slovensko na Pume 22 zastupovalo približne 150 profesionálnych vojakov z Nitry a Topoľčian z rôznych zložiek armády, prevažne z pozemných síl. Cieľom spoločného cvičenia bolo zosúladenie si postupov, schopnosť plánovať a organizovať taktické operácie. Podľa poľského premiéra sú takéto manévre v súčasnej situácii viac než potrebné. "Musíme mať tak silné armády, aby nemuseli bojovať. Aby boli tak silné, aby odstrašili agresorov," konštatoval poľský premiér Mateusz Morawiecki. "Na to, aby sme boli silné armády, aby sme boli odstrašujúce armády, potrebujeme byť aj vycvičené armády," povedal slovenský premiér Eduard Heger. Obaja sa zhodli aj na tom, že ozbrojené zložky treba modernizovať. Poľský premiér aj upresnil koľko hodlá jeho kabinet na to v budúcom roku vyčleniť peňazí. "Na modernizáciu armády Poľsko v budúcom roku vyčlení od 3 až do 4 % HDP, viac ako 100 miliárd  zlotých, možno aj 130," uviedol Mateusz Morawiecki. Premiéri zdôraznili, že Rusko neničí len Ukrajinu. "Zabíja nevinných civilistov a zvyšku Európy spôsobuje enormné ekonomické problémy," povedal Eduard Heger. Puma 22 bolo zároveň najväčším vojenským cvičením V4 v tomto roku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy