Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Autami cez celý cintorín rovno k hrobom. Aj takto nedôstojne sa správajú ľudia počas Dušičiek
Zdielať na

Autami cez celý cintorín rovno k hrobom. Aj takto nedôstojne sa správajú ľudia počas Dušičiek

HORNÝ ZEMPLÍN / Upozornili nás na to Humenčania. Navyše, počas Dušičiek parkuje množstvo áut na cestách vedľa cintorína, čim blokujú vjazdy do rodinných domov. Chaotická situácia je podľa miestnych aj počas bežných pohrebov. Porovnali sme preto situáciu a počty parkovacích miest na viacerých cintorínoch Horného Zemplína.

Pamiatku zosnulých veriaci slávia už po stáročia. Ľudia zdobia hroby kvetmi, vencami a zapaľujú sviečky, no niekde to má pár dní pred Dušičkami od pietnej atmosféry ďaleko. "Babky s palicami idú na peši na cintorín a mladí autami," vyjdaril sa domáci. Humenčania nás upozornili na to, že autá brázdia uličky cintorína pomedzi hroby, kde ležia zosnulí. Pri vstupe na cintorín je pritom značka zákaz vjazdu. Názor Humenčanov je jasný - je to nedôstojné. Aj počas nášho nakrúcania prichádzalo jedno auto za druhým a každý z vodičov mal nejaký dôvod. "Potrebovala som niečo odviezť, tak aby som sa nevliekla s takým veľkým nákladom," uviedla vodička. Ďalší vodič zasa priviezol mamu, ktorá by peši na cintorín, ku ktorému vedie strmá cesta nevládala dôjsť.

Obyvatelia 30-tisícového mesta argumentujú tým, že v okolí cintorína nemajú kde zaparkovať a to nielen počas sviatkov, kedy bude cintorín plný, ale aj počas bežných pohrebov. Aktuálne je na mestskom cintoríne 6500 hrobových miest. "Celkovo v okolí cintorína je registrovaných 20 až 30 parkovacích miest, plus k tomu môžeme zaradiť aj rozšírené ulice, šírka je 8 metrov," povedal hovorca Mestského úradu Humenné Marián Škuba. To umožňuje pozdĺžne parkovanie. K dispozícii sú aj tri ďalšie parkovacie lokality, odkiaľ je to chôdzou asi 10 minút, no každý sa chce dostať, čo najbližšie.

Porovnali sme situáciu a počty parkovacích miest na viacerých cintorínoch Horného Zemplína. Pri cintoríne v Medzilaborciach je 60 miest na parkovanie, no mesto má oproti Humennému oveľa menej obyvateľov a to 6000. V Snine sú dva cintoríny a majú takmer 80 parkovacích miest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy