Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda schválila rozpočet na poslednú chviľu, najvyššiu pomoc z pomocného "vankúša" dostane Hirmanov sektor
Zdielať na

Vláda schválila rozpočet na poslednú chviľu, najvyššiu pomoc z pomocného "vankúša" dostane Hirmanov sektor

BRATISLAVA / Vláda SR rokovala aj o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2023. Predseda vlády Eduard heger a minister financií Igor Matovič prezentovali body z rozpočtu, ktoré vláda na poslednú chvíľu schválila.

Heger aj s Matovičom na vyjadrení pre média prezentovali, že Vláda SR schválila "vankúš" v hodnote 3,5 miliardy eur, z ktorého najviac má putovať na Ministerstvo hospodárstva SR a podnikateľom pre energetickú krízu, s ktorou musí celý svet bojovať. Dotáciu 900 miliónov eur by malo smerovať na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a peniaze majú vyčleniť na rodiny. 

Ministerstvo financií už v pondelok informovalo, že výdavky by mali stúpnuť o 10 miliárd eur na 27 miliárd eur. Pomyselná "štátna sekera" by sa mala vyšplhať na 8 miliárd eur z dôvodu 3,5 miliardového balíčka. S navrhovaným štátnym rozpočtom nesúhlasia zdravotníci a to aj napriek tomu, že tomuto sektoru sa dotácia zo štátnej kasy zvýši. Lekári tiež tvrdia, že nasledujúce obdobie bude pre mnohé oblasti likvidačné a ľuďom sa nedostane správna starostlivosť. 

Rozpočet kritizovala aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, pretože rozpočet je podľa nej nejasný a vláda nemá stanovené ciele, na čo majú peniaze z "vankúša" presne putovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy