Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôchodcovia majú dôvod na radosť: V budúcom roku sa dôchodky zvýšia
Zdielať na

Dôchodcovia majú dôvod na radosť: V budúcom roku sa dôchodky zvýšia

Zdroj: Shutterstock

BRATISLAVA / Sociálna poisťovňa od 1. januára 2023 automaticky zvýši dôchodky o 11,8 %, dôchodcovia teda nemusia o nič žiadať. Dôchodok v novej výške dostanú v obvyklých januárových výplatných termínoch. TASR o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Dôchodky sa v roku 2023 zvýšia o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov určeného Štatistickým úradom Slovenskej republiky. Ten potvrdil, že v priemere za šesť mesiacov roku 2022, v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021, sa index spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov zvýšil o 11,8 %. Práve o toľko sa preto budú zvyšovať dôchodkové dávky.

O zvýšenie dôchodkových dávok nie je potrebné Sociálnu poisťovňu žiadať

Poberatelia dôchodkov podľa Kontúra dostanú o zvýšení písomné rozhodnutie. Dôchodky vo vyššej sume im budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne v januári 2023 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2023 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2023. Poisťovňa v budúcom roku zvýši o 11,8 % všetky druhy dôchodkových dávok, teda starobné, predčasné starobné, invalidné aj pozostalostné dôchodky. K 30. septembru tohto roka ich vyplácala viac ako 1,7 milióna a dostávalo ich viac ako 1,4 milióna dôchodcov.

Priemerný vyplácaný starobný dôchodok koncom septembra 2022 dosiahol výšku 517,40 eura

Hovorca Sociálnej poisťovne uviedol, že napríklad suma tohto dôchodku sa po valorizácii v budúcom roku zvýši o 61,10 eura na 578,50 eur mesačne. Zároveň priblížil, že pre minimálne dôchodky platí osobitný mechanizmus. "Ak suma dôchodku bude aj po valorizácii nižšia ako minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa ďalej zvýši sumu dôchodku na sumu minimálneho dôchodku," skonštatoval Kontúr.

Keďže sa suma minimálneho dôchodku od 1. januára 2023 nemení, dôchodca bude naďalej dostávať dôchodok v nezmenenej sume, teda minimálny dôchodok, ktorý je pre neho po valorizácii dôchodku finančne výhodnejší. Ak ale bude suma dôchodku po valorizácii vyššia, ako suma minimálneho dôchodku, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho dôchodok v novej, vyššej sume. Ten bude totiž pre neho výhodnejší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy