Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Arogancia na cestách: Zrakovo hendikepovaní ľudia sa často boja prejsť cez cestu
Zdielať na

Arogancia na cestách: Zrakovo hendikepovaní ľudia sa často boja prejsť cez cestu

KOŠICE / Arogancia, neohľaduplnosť a krik. Aj takto to vo štvrtok, 13. októbra ráno, vyzeralo na cestách v Košiciach. Policajti v rámci preventívnej akcie v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých kontrolovali pozornosť vodičov na priechodoch pre chodcov. Podľa nich ide o jeden z najhorších ročníkov. Jednému z figurantov dokonca vodič nabúral do palice.

Účastníkmi cestnej premávky sa často stávajú slabozrakí alebo nevidiaci. Vodiči by si mali na nich dávať obzvlášť veľký pozor. Ich symbolom je biela palička. "Znamením je dvihnutie bielej palice do výšky pása a podržanie vo vodorovnej polohe tri až päť sekúnd," povedal slabozraký Ján. "Videl som, že pán čaká, má paličku, tak som zastal," uviedol v ankete vodič.

Aj keď väčšina košických vodičov povel rešpektovala, našli sa aj takí, čo si ho nevšimli a jednoducho cez priechod prefrčali. Podľa slov policajtov ide o jeden z najhorších ročníkov. "Oproti minulým rokom je dnešný deň bohatší na arogantnejších vodičov, na vodičov, ktorí nerešpektujú znamenie bielej palice. Nezastavia, vytrubujú, blikajú," informovala preventistka OR PZ Košice Denisa Babiarová. "Niektorí boli ústretoví, ale niektorí vôbec nezastavili," zhrnula dobrovoľníčka Timea.

"Mimoriadnych situácií tu bolo viac. Jedno auto za druhým prechádzalo veľkou rýchlosťou cez priechod pre chodcov, kde nevidiaci dával znamenie so svojou bielou palicou. Alebo ďalší vodič v jednom pruhu zastal, ale v druhom nebezpečne na poslednú chvíľu zabrzdil vozidlo a taktiež sa stalo aj to, že takmer nám jeden vodič zobral tú bielu palicu," uviedla preventistka OR PZ Košice Beáta Zelenáková. Hendikepovaní ľudia sú ale na takéto správanie slovenských vodičov, takpovediac, už zvyknutí. "Myslím si, že takto to je zaužívané na Slovensku a treba to zmeniť určite nejakou propagandou," navrhol v ankete vodič.

"Keď chce nevidiaci bezpečne prejsť cez cestu, tak po tej signalizácii skrátka čaká na to, kým utíchne ruch premávky. To je znak toho, že je bezpečne, že všetci stoja a môže prejsť. Také blikanie alebo vytrubovanie je zbytočné," vysvetlil slabozraký Ján. "Snažím sa len počúvať, môžem sa spoľahnúť len na uši. Keď je frekventovaná cesta bez semafora, bojím sa cez ňu sama prejsť," priznala nevidiaca Júlia.

Problémom sú aj elektromobily a elektrické kolobežky, ktoré nepočuť až tak dobre ako bežné autá. Obzvlášť vtedy, keď spomaľujú a ich rýchlosť klesá. "Sú dosť tiché, a preto som proti tomu. Má to pre nás nevýhodu, keď ich nie je počuť. Niekedy len tak pribehne auto a človek ani nevie," pokračovala Júlia. "V budúcnosti možno bude väčší problém, keď tých elektromobilov bude väčšina na cestách. Existuje ale iniciatíva zo strany organizácií, ktoré sa snažia v Európe presadiť, aby elektromobily vydávali dodatočný zvuk pri nízkej rýchlosti. Hádam sa im to podarí presadiť a bude to v poriadku," doplnil slabozraký Ján.

Ak na priechode pre chodcov uvidíte človeka s bielou paličkou, nemyslite len na seba, ale navrhnite mu pomoc, či nepotrebuje odprevadiť bezpečne na druhú stranu cesty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy