Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Výskyt besnoty u jazveca postavil do pozoru chovateľov. Veterinári nariadili povinné očkovanie zvierat
Zdielať na

Výskyt besnoty u jazveca postavil do pozoru chovateľov. Veterinári nariadili povinné očkovanie zvierat

HUMENNÉ / Výskyt besnoty u jazveca na Hornom Zemplíne postavil do pozoru chovateľov mačiek, psov, no tiež hovädzieho dobytka, oviec a kôz. Veterinári nariadili ich povinné očkovanie. Ohrozené sú pritom nielen zvieratá, ale aj ľudia, keďže besnota je ochorenie prenosné aj na človeka. S vakcináciou začali v ohnisku nákazy, v obci Jabloň. Miestni dokonca infikovaného jazveca nakrútili krátko predtým, ako ho usmrtili poľovníci.

U jazveca odborníci potvrdili besnotu. Pohyboval sa medzi domami. Inak plaché zviera pred ľuďmi neušlo. Už to signalizovalo, že niečo nie je v poriadku. Okamžite kontaktovali poľovníkov. "Keď už pozitívne choré zviera sa túlalo obcou, znamená, že to mohlo doniesť besnotu hocikomu. V rovnakom nebezpečenstve sú psy, mačky," informuje veterinár Miroslav Kakuta. 

Zviera je v počiatočnej fáze nákazy neposlušné, nereaguje na rozkazy majiteľa a prestáva rozlišovať známych ľudí od neznámych. Okrem toho má zvrátené chute – požiera napríklad drevo, zem či kamene. Pre druhú fázu je typická zúrivosť a slinenie. V poslednom štádiu je to ochrnutie ďalších svalových skupín. To už zviera nevydá ani hlások.

Štátni veterinári určili obec Jabloň ako ohnisko nákazy. Nariadené opatrenia ale platia pre obce v okruhu 10 kilometrov. A to čipovanie a vakcinácia psov a tiež mačiek starších ako tri mesiace. V obci Jabloň majú evidovaných 57 psov. Z toho zaočkovaná bola ani nie polovica.

Očkovanie proti besnote je zákonná povinnosť majiteľa. Štátni veterinári však nariadili aj ochrannú vakcináciu aj u hovädzieho dobytka, oviec a kôr. Pasúce sa zvieratá musia ustajniť až do nadobudnutia imunity. "Väčšina terajších chovov je bez trhovej produkcie mlieka, to znamená, že sú viac-menej tri štvrtiny roka na pastve a že by došlo ku kontaktu s nejakým iným besným zvieraťom, je dosť veľké a vtedy môže sa veľký dobytok (krava alebo iný) infikovať vírusom besnoty," povedal veterinár Vladislav Juško. Dotknuté obce musia očkovanie urobiť do 14. októbra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy