Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kontroly na hranici so Slovenskom predlžuje aj Rakúsko
Zdielať na

Kontroly na hranici so Slovenskom predlžuje aj Rakúsko

VIEDEŇ / Rakúsko predĺži dočasné kontroly na hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní, do 28. októbra. Oznámil to vo štvrtok rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Rovnaké opatrenie avizovalo vo štvrtok aj Česko. TASR informáciu prevzala od agentúry APA.

Česká republika predĺženie kontrol odôvodnila zvýšenou nelegálnou migráciou. Rakúski predstavitelia sa preto obávajú, že prevádzači by sa mohli namiesto českej trasy preorientovať na Rakúsko.

Ministerstvo vnútra vo Viedni spresnilo, že predĺženie kontrol úzko koordinuje s Prahou. Predĺženie je "potrebné, aby sme udržateľne a konzistentne zmarili špinavý biznis prevádzačov", uviedol Karner.

 Dočasné kontroly na vnútorných schengenských hraniciach so Slovenskom zaviedli ČR a Rakúsko minulý štvrtok (29. októbra). Pôvodne mali trvať desať dní, teraz však potrvajú najmenej do 28. októbra. V Rakúsku od ich zavedenia zadržali ôsmich prevádzačov pri ceste zo Slovenska, priblížilo tamojšie ministerstvo vnútra. Rakúsko už niekoľko rokov robí kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom, pripomína APA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy