Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Česko predĺži hraničné kontroly so Slovenskom o 20 dní
Zdielať na

Česko predĺži hraničné kontroly so Slovenskom o 20 dní

Archívna reportáž

Reportáž o hraniciach a migrantoch z 30.9.22

PRAHA / Česká republika predĺži kontroly na štátnej hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní. Pôvodne platili do 8. októbra, po novom budú kontroly platiť do 28. októbra. Schválila to v stredu, 5. októbra, česká vláda, oznámil na tlačovej konferencii český minister vnútra Vít Rakúšan (STAN).

Doteraz podľa Rakúšana opatrenie prinieslo jasné výsledky, trend ukazuje, že prílev migrantov klesá, uviedol. Spomenul hlavne počty zadržaných prevádzačov. Dodal, že od nedele nastúpi k stráženiu hraníc so Slovenskom aj 80 vojakov. Majú posilniť policajtov a colníkov.

Podľa doterajších údajov policajti od začiatku kontrol preverili vyše 145-tisíc ľudí, odhalili zhruba 1450 migrantov a zaistili 39 prevádzačov. Na Slovensko vrátili zhruba 450 migrantov a podmienky na vstup podľa nich nesplnilo vyše 500 ľudí.

Minulý týždeň česká polícia uviedla, že od začiatku tohto roka zaistili policajti na území republiky takmer 12-tisíc migrantov. Výrazne to prekračuje čísla z roku 2015, kedy v Európe vrcholila migračná kríza. V minulých rokoch tiež polícia zadržiavala rádovo jednotky či nižšie desiatky prevádzačov ročne.

V nadväznosti na Česko minulý týždeň začalo kontroly na hraniciach so Slovenskom aj Rakúsko. Slovensko v sobotu nasadilo hliadky na štyri vybrané hraničné priechody s Maďarskom, posilnilo aj spoločné policajné hliadky, ktoré pracujú v Maďarsku v pohraničí so Slovenskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy