Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Veľký rómsky pohreb. Legendu Kofkyho si prišli uctiť stovky ľudí
Zdielať na

VIDEO: Veľký rómsky pohreb. Legendu Kofkyho si prišli uctiť stovky ľudí

SPIŠ / Na cintoríne pod Spišským hradom sa v stredu, 5.októbra, stovky ľudí lúčili s obľúbeným rómskym spevákom. Posledných 12 rokov síce žil v Británii, no jeho pozostatky pochovali v kraji, v ktorom sa narodil. Pred domom smútku mu na poslednú rozlúčku urobili koncert. Cintorínom sa tak ozýval nielen plač, ale i rómska hudba. Na kar pozvali tristo ľudí.

Legenda Kofky, takto ho volali

Rómsky spevák zo Spiša bol v miestnej komunite považovaný za vzor pre jeho hlas. 12 rokov žil už v Británii. Na poslednú cestu ho prišla vyprevadiť asi 120 členná rodina, ktorá si pre túto príležitosť nechala vytlačiť tričká s jeho podobizňou. Pred domom smútku hrala živá kapela. "Vidíte, kapela prišla až z Pavloviec nad Uhom," hovorí Kofkyho bratranec Stanislav Holub. 

Kar nechali pripraviť pre 300 ľudí

Väčšiu reštauráciu nenašli. No na cintorín pod Spišským hradom prúdili davy o pár stovák trúchliacich viac. "Počítame takých tisíc ľudí," tvrdí Holub. 

Trúchliacich ľudí bolo toľko, že do kostola sa zmestila len najbližšia rodina a blízki kamaráti. "Svojim spevom a svojím hlasom očaril všetkých ľudí, každú generáciu," hovorí Holub. 

"Vryl do srdca také, ako po Karel Gott alebo Karol Duchoň," hovorí Kofkyho bratranec Jozef Mižigár. "Ja by som mal jednu prosbu, som mal jedného brata, ktorý mi odišiel. Už nebudem mať takého brata, takého speváka," hovorí Mižigár. 

Sprievod najbližších sa vybral cez mesto do kostola

Zosnulý spevák mal iba 46 rokov. Bol inšpiráciou pre mladé rómske kapely a vzorom aj pre skúsených spevákov. Náhrobný kameň mu nechali vytesať v Nemecku. Bude v životnej veľkosti s jeho 3D podobizňou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy