Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko uzavrelo dohodu o ochrane vzdušného priestoru s Českom a Poľskom
Zdielať na

Slovensko uzavrelo dohodu o ochrane vzdušného priestoru s Českom a Poľskom

MALACKY/KUCHYŇA / Ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky prevezmú po uzemnení stíhacích lietadiel MiG-29, Česká republika a Poľsko. Dohodu o takzvanom air policingu podpísali minister obrany SR Jaroslav Naď, česká šéfka rezortu Jana Černochová a poľský minister Mariusz Blaszczak. Stalo sa tak v sobotu, 27. augusta, v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa.

Česko a Poľsko majú chrániť slovenské nebo do dodania nových stíhacích lietadiel F-16. Prvé kusy by mali prísť v roku 2024. Stíhačky MiG-29 uzemnia. Naď opakovane poukazoval na problémy, ktoré má SR s ich prevádzkou z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov. Nevylúčil ich poskytnutie Ukrajine. Rokuje sa o finančnej alebo materiálnej náhrade.

Zmluvu na 14 stíhačiek F-16 uzavrelo Slovensko ešte za bývalej vlády Petra Pellegriniho, koncom roka 2018. Všetci traja ministri obrany zdôrazňovali potrebu vzájomne si pomáhať aj naďalej. "Keď sa na Slovensko dostane 14 kusov F-16, tak spolu s našimi 48 kusmi F-16 bude možné rozšíriť priestor vzájomnej bezpečnosti," vyjadril sa poľský minister Mariusz Błaszcza. Česká ministerka pripomenula, že Poliaci sú v otázke modernizácie ďalej, ako naše krajiny. "Dúfam, že si z nich zoberieme príklad a niektoré tie projekty sa nám podarí robiť spoločne tak, ako ten dnešný," dodala Černochová. Na leteckých dňoch, kde ministri dospeli k podpisu o spolupráci, sa predviedla aj F-16 z Poľska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy