Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Boja sa o svoje zdravie a majetok. Pred domami sa im tento rok už niekoľkokrát zrútil strom
Zdielať na

Boja sa o svoje zdravie a majetok. Pred domami sa im tento rok už niekoľkokrát zrútil strom

BRATISLAVA / Obyvatelia jednej z ulíc na bratislavskej Kolibe sa boja o zdravie a majetok. Pred domami sa im už niekoľkokrát v priebehu tohto roka zrútil strom. Zasahovať museli aj hasiči. Podľa niektorých obyvateľov ulice ale tento problém nikto nerieši.

Ešte koncom júna sa jeden zo stromov zrútil na kontajnerové stojisko, hneď vedľa bytového domu. Ulica bola na nevyhnutný čas neprejazdná. Na mieste zasahovali hasiči. "Spadnutý strom bol odstránený použitím motorovej píly. Pri tejto udalosti zasahovalo šesť príslušníkov HaZZ hlavného mesta Bratislavy, na jednom kuse hasičskej techniky," vyjadril sa hovorca KR HaZZ Bratislava, Štefan Koči. "Áno, opakovane sa to na Ceste na Kamzík stáva, pokiaľ je nejaký väčší vietor. Ale ako sme teraz videli, tak ono to padá, aj keď vietor nie je," opísala obyvateľka ulice.

Neprešiel ani jeden mesiac a podobná situácia sa zopakovala

Strom sa tentokrát zrútil na elektrické vedenie a to len 30 metrov od miesta, kde k podobnej situácii došlo koncom júna. Na spomínanej ulici zasahovali hasiči aj koncom januára, keď im obyvatelia nahlásili naklonený strom cez cestu. Obyvateľom to nie je ľahostajné. Čudujú sa, prečo tento problém nikto nerieši. "My s manželom sme opakovane písali, aby niečo robili s tým svahom a lesom, ale nikdy sme sa nedopátrali ani poriadnej odpovede. Čo je nebezpečné, chodia tadiaľto deti do školy," dodala obyvateľka ulice.

Prešlo pritom iba osem mesiacov, čo odlomený konár v lesoparku na Kolibe zabil päťročného chlapca. V podobných prípadoch treba myslieť na to, komu pozemok, na ktorom stromy rastú, patrí. Správca pozemkov je totiž za zdravie drevín zodpovedný. "Pri poškodení, alebo nákaze dreviny chorobami, môže orgán správy prírody určiť majiteľovi, alebo nájomcovi daného pozemku, resp. danej oblasti to, aby urobil nápravu," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva vnútra SR, Zuzana Eliášová.

V zastavanom území je takýmto orgánom mestská časť, alebo obec, mimo zastavaného územia zase okresný úrad. Niektorí z obyvateľov mali svoje znepokojenie smerovať najmä na mestskú časť. Tej majú patriť stromy pol metra od cesty. Vyvrátené stromy ale narástli o pár metrov vyššie, na pozemkoch hlavného mesta. "V najbližšom čase zabezpečíme obhliadku pozemku a identifikujeme dreviny, na ktorých budú vykonané potrebné opatrenia," uviedol v stanovisku Magistrát. "Bude zatiaľ preverená stabilita stromov vizuálnym posúdením pri realizácii bezpečnostných orezov a v prípade potreby bude nasledovať aj vyšetrenie tomografom," uviedla v stanovisku m.č. Bratislava - Nové mesto. No a od toho bude závisieť, aké kroky správcovia pozemkov podniknú. Podľa mestskej časti ale ani to nezaručí, že niektorý zo stromov sa pri silných vetroch nevyvráti, pretože stromy rastú vo svahu. Na zvážení kompetentnými by malo byť aj to, či by rozsiahlejší výrub nepoškodil stabilitu svahu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy