Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rast cien energií likviduje drobných živnostníkov. Mnohí obmedzujú svoje podnikanie a iní úplne končia
Zdielať na

Rast cien energií likviduje drobných živnostníkov. Mnohí obmedzujú svoje podnikanie a iní úplne končia

BRATISLAVA / Chlieb za osem eur, rožok za 50 centov. Aj toto môže byť realita v našich obchodoch už čoskoro. Extrémny tlak na koncové ceny spôsobujú ceny energií, ktoré dosahujú historické maximá. Upozorňujú na to nielen pekári, ale aj remeselníci, či prevádzkovatelia reštaurácií. Tvrdia, že majú nôž na krku. Buď zvýšené náklady premietnu do cien a nebudú konkurencieschopní, alebo skrachujú.

Na vysoké ceny energií doplácajú všetci, ktorí niečo vyrábajú. Extrémne citliví sú na to, práve v gastro sektore. Aj majiteľ reštaurácie hovorí, že už včera bolo neskoro, aby sa s tým začalo niečo robiť.

"Pred tým platili sme nejakých 1 000 eur, aktuálne sa tá fakturácia blížila k 5 000 eurám. Pričom pri súčasných cenách by to bolo ešte aj vyššie," hovorí Vladimír Daňo, podnikateľ v gastro sektore. Na dobré časy, keď ich reštaurácia piekla chlieb pre exkluzívneho konzumenta už iba spomína.

"Sme dodávali aj chlebík pre pápeža. Ten chlebík bol známy. Veľa ľudí povie, že bol vynikajúci. Mrzí nás to, že sme s tým museli skončiť," priznal Vladimír Daňo.

Aj napriek veľkému šetreniu, sa nedokázali vysporiadať s extrémnym nárastom cien elektriny. Ceny chleba, či jedla, ktoré pripravovali, by pri súčasných cenách energií museli rapídne zvýšiť. Pre nich to znamenalo akurát tak cestu do záhuby podnikania.

Stúpajúce ceny energií pocítili aj keramikári. A to nie len na Slovensku. Nicola Hristov Daskalov pochádza z Bulharska a je keramikár. Účty za elektrinu mu išli o 200 percent hore, a tak glazúrované výrobky ako napríklad glazúrované pekáče prestal vyrábať. Pece by musel zapínať na dvakrát. 

Na poplach bijú aj pekári

Hovoria, že pre ceny energií budú musieť zdražovať chlieb aj pečivo do doteraz nepredstaviteľných výšin. Alebo ešte horšie, hrozia krachom. Stretnutie na ministerstve pôdohospodárstva podľa nich žiadne konkrétne výsledky neprinieslo.

"Ak prestaneme vyrábať pečivo, ako napríklad kolegovia v Česku, kde už zastavilo výrobu 9 stredných a väčších pekární, pýtame sa, začnú piecť chlieb a pečivo ľudia zodpovední za vedenie štátu?" povedal 

"Čo sa týka riešenia cien energií, touto otázkou sa aktuálne intenzívne zaoberá rezort hospodárstva v spolupráci s vládnym kabinetom. Agrorezort do procesu vstúpi až po tom, čo bude vládou nastavená stratégia," uviedol hovorca ministerstva hospodárstva Andrej Wallner.

A ten, čo je momentálne najkompetentnejší, minister hospodárstva, svoj návrh riešenia energetickej krízy včera z rokovania vlády stiahol. A tak sme sa okrem opätovných úvah o jeho odchode opäť nedozvedeli, ako vláda slovenským podnikateľom pomôže a zachráni ich pred absolútnou pohromou.

"Musíme mať na zreteli a pomôcť aj práve pekárom, sklárom, prakticky komukoľvek. To riešenie je veľmi náročné, ale robíme na tom a dúfam, že ja ako minister budem môcť naznačiť, akým smerom sa budeme uberať," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík.

"Tie ceny idú každý deň hore, do takých výšin, že to je nerentabilné. To je bezprecedentný nárast energií. Buď sa tu niečo zmení, alebo začnú končiť vo veľkom," uzavrel podnikateľ Vladimír Daňo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy