Hubárska sezóna je v plnom prúde: Pozor na tichého zabijaka, symptómy sa môžu prejaviť neskoro
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
HUBÁRSKA HORÚČKA
SLOVENSKO / Hubárska sezóna láka do lesov, no záchranári varujú pred tichým, ale smrteľným nebezpečenstvom. Otrava hubami sa môže prejaviť s oneskorením a ohroziť život.
S príchodom jesene sa lesy plnia hubármi, no radosť zo zberu húb môže rýchlo vystriedať vážny zdravotný problém. Otráviť sa totiž môžete aj hubou, ktorá na prvý pohľad vyzerá neškodne. A čo je ešte horšie, príznaky otravy sa môžu prejaviť až po dlhšom čase, kedy už je ťažšie zasiahnuť.
"Symptómy otravy pri najnebezpečnejších hubách, ako sú muchotrávka zelená, muchotrávka biela alebo vláknice, sa prejavujú šesť až 24 hodín po konzumácii. Neskorý nástup príznakov je varovný znak závažnej a život ohrozujúcej otravy," upozorňuje Diana Mikešová, hlavná záchranárka záchrannej zdravotnej služby ZaMED.
Príznaky, ktoré netreba podceňovať
Aké signály by ste mali brať vážne? Typické príznaky otravy hubami zahŕňajú:
- Nevoľnosť
- Zvracanie
- Bolesti brucha
- Hnačku (často vodnatú až krvavú)
Pri otrave vláknicami sa navyše môžu objaviť aj:
- Potenie
- Slzenie
- Zúžené zrenice
- Spomalený pulz
- Neurologické ťažkosti (závraty, halucinácie, kŕče)
Záchranári zdôrazňujú, že akékoľvek, aj slabé príznaky, ktoré sa objavia do 24 hodín od konzumácie húb, si vyžadujú okamžité lekárske vyšetrenie.
Prvá pomoc a mýty o úprave húb
Ak máte podozrenie na otravu hubami, je dôležité:
- Uchovať zvyšky jedla a zvratky - pomôžu pri identifikácii druhu huby.
- Nikdy nepodávať alkohol alebo mlieko** - môžu urýchliť vstrebávanie toxínov.
"Neverte mýtom, že tepelným spracovaním alebo zamrazením sa jed z húb vytratí. Muchotrávka zelená a biela sú extrémne stabilné a odolné voči varu, sušeniu aj mrazeniu," varuje Mikešová.
Ako sa vyhnúť otrave?
Záchranári radia, aby ste:
- Zbierali len dobre známe druhy húb.
- Vyhýbali sa mladým, zapareným alebo starým hubám.
- Dôkladne huby tepelne upravovali.
- Hlivu, šampiňóny a iné kupované huby kupovali iba v certifikovaných obchodoch.
- Huby nejedli, ak ste malé dieťa, tehotná alebo dojčiaca žena, alebo ak máte ochorenie pečene či obličiek.
Pozrite si aj archívne video: