Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
183. deň na Ukrajine: Desiatky mŕtvych na železničnej stanici a odpojená jadrová elektráreň
Zdielať na

183. deň na Ukrajine: Desiatky mŕtvych na železničnej stanici a odpojená jadrová elektráreň

BRATISLAVA / Na Ukrajine momentálne prebieha 183. deň ruskej invázie. V stredu, 24.8., domáci obyvatelia oslavovali 31. výročie nezávislosti, no zároveň boli svedkami jedného z doteraz najničivejších útokov na civilné obyvateľstvo. Predstavitelia štátu sa navyše pokúšajú ochrániť svet pred možnou jadrovou katastrofou, odpojili Záporožskú atómovú elektráreň.

​Desiatky mŕtvych pri Dnepropetrovsku

K štvrtkovému večeru autority potvrdili 25 obetí (vrátane dvoch detí) raketovej paľby na železničnú stanicu v mestečku Čaplyne. Rusi uvádzajú oveľa väčšie číslo. Ministerstvo obrany hlási zneškodnenie dvoch stoviek vojakov a desiatich kusov techniky, o civilných obetiach sa nezmieňuje. Zásah pripomína aprílový útok na Kramatorsk, na peróne vtedy zahynulo minimálne 57 osôb.

Záporožská elektráreň odpojená od prúdu

Najväčšiu politickú a ekologickú hrozbu posledných dní predstavuje situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni. Od marca ju okupujú ruské jednotky a v dôsledku bombardovania v nej vypuklo viacero požiarov. Ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom dnes potvrdila jej odpojenie od prenosovej sústavy. CNN informuje, že v areáli sa nachádza 18 naftových generátorov, ktoré slúžia ako záložné zdroje elektriny.

Na mieste sa očakáva návšteva Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, ktorá má vykonať bezpečnostnú kontrolu. S tou súhlasili obe strany konfliktu, pričom jej dôležitosť obzvlášť zdôraznil ruský minister obrany Sergej Šojgu v komunikácii s francúzskym kolegom Sébastienom Lecornuom.

Ukrajina od Rusov získala späť územie vo veľkosti Dánska

Ide o informáciu amerického Inštitútu pre štúdium vojny. "Odkedy ruské sily po prestávke 16. júla obnovili útočné operácie, získali približne 450,84 kilometrov štvorcových nového územia, čo je zhruba veľkosť Andorry. Ruské sily stratili od 21. marca približne 45-tisíc kilometrov štvorcových, čo je oblasť väčšia ako Dánsko," uvádza v správe zvláštne porovnanie.

Putin nariadil posilniť armádu na viac ako dva milióny vojakov

Agentúra Ria Novosti informuje, že ruský prezident dekrétom udelil ozbrojeným zložkám povinnosť zvýšiť počet vojakov zo súčasných 1,9 milióna na 2,04 milióna mužov. Zahraniční experti už dlhšie upozorňujú na nedostatok personálu v okupantskej armáde.

Rusi údajne odviezli všetko luhanské obilie

Šéf vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že útočné vojská zhabali všetko obilie v regióne. "Všetkých 200-tisíc ton obilia zozbieraného na poliach Agrotonu (poľnohospodársky producent na Ukrajine, pozn.) bolo vyvezených do Ruska. Podľa farmárov, ktorí boli nútení zostať na okupovanom území, sa situácia v poľnohospodárstve v oblasti blíži ku katastrofe," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy