Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tretí blok atómovej elektrárne v Mochovciach môžu spustiť do prevádzky
Zdielať na

Tretí blok atómovej elektrárne v Mochovciach môžu spustiť do prevádzky

BRATISLAVA / Úrad jadrového dozoru vydal definitívne rozhodnutie, ktorým umožňuje spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky.

Vydaniu povolení podľa inštitúcie predchádzala rozsiahla inšpekčná a analytická činnosť. Najvyššou prioritou bola jadrová bezpečnosť. Počas 144-hodinového skúšania bola dôkladne otestovaná. "Bezpečnosť bola, je a bude najdôležitejším kritériom úspešnosti," uviedol generálny riaditeľ Slovenských elektrárni Branislav Strýček. Začiatok prevádzky je plánovaný na január budúceho roku.

Slovenské elektrárne ešte dostavujú štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce. "Ja dúfam, že štvrtý blok pôjde ešte rýchlejšie," povedal minister hospodárstva Richard Sulík, podľa ktorého by mohol začať vyrábať elektrinu v roku 2024.

Tretí blok začali stavať v roku 1987. Po niekoľkoročnom prerušení prác začali Slovenské elektrárne s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny. Po skúšobnej prevádzke a dosiahnutí maximálneho výkonu sa Slovensko stane čistým vývozcom elektriny.

Dostavba Mochoviec sa oproti plánom výrazne predražila. Na začiatku dostavby Slovenské elektrárne rátali s nákladmi okolo troch miliárd eur, no výsledná cena bude dvakrát vyššia. Náklady na dostavbu sleduje aj štát, pretože má v spoločnosti prostredníctvom ministerstva hospodárstva 34-percentný podiel.

Súvisiace články