Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Generálny prokurátor kritizuje trest v kauze zneužívania kňazom
Zdielať na

Generálny prokurátor kritizuje trest v kauze zneužívania kňazom

BRATISLAVA / Sexuálny škandál na Orave má ďalšiu dohru. Podmienečný trest pre kňaza Františka, ktorý zneužíval 13-ročné dievča je podľa generálneho prokurátora prinízky a to vinou prokurátorky. Obhajca ďalšej dlhodobo zneužívanej obete, o ktorej už TV JOJ informovala, teraz dúfa, že Maroš Žilinka sa pozrie aj na ich prípad. Podmienkou sa pritom končia až dve tretiny žalovaných sexuálnych trestných činov u nás.

Na papieri sedem až dvanásťročný pobyt za mrežami, v skutočnosti napokon len dvojročná či trojročná podmienka. Pri nazeraní slovenských súdov a prokuratúry na páchateľov sexuálnych trestných činov, to nie je výnimka, skôr pravidlo. Pochopenie mali aj pre katolíckeho kňaza v Dolnom Kubíne. Podľa Maroša Žilinku námestníčka na tamojšej prokuratúre nesprávne vyhodnotila dôkazy a skutok podkvalifikovala. Výsledkom bol príliš mierny trest, ktorý nezodpovedal dlhodobému zneužívaniu tínedžerky. "Zistené reťazenie pochybení v danom prípade je takého charakteru, že ho nie je možné tolerovať a bude mať personálne konzekvencie," vyjadril sa generálny prokurátor Maroš Žilinka.

O ďalšom zarážajúco nízkom treste pre sexuálneho predátora, ktorý mnohonásobne zneužil svoju blízku príbuznú, TV JOJ informovala aj koncom júla. "Zhruba keď mala 14 rokov, povedala mi, čo sa jej stále deje, kto jej to spôsobuje a ako. Dával jej ešte omamné látky, ktoré jej dal vypiť, aby s ňou bola ľahká manipulácia," vyjadrila sa matka obete. Konanie trvalo tak dlho, že musel zasiahnuť ústavný súd. Pocit spravodlivosti ale obeti nepriniesol a to napriek tomu, že páchateľ napokon uznal svoju vinu. "Je to výsmech všetkým zneužívaným deťom, skončilo sa to dvojročnou podmienkou," skonštatovala matka obete. "Paradoxne, ak by sa priznal hneď na začiatku, mal by oveľa vyšší trest," vyjadril sa Igor Ribár, obhajca poškodenej. "Prokurátorka po komplexnom zvážení dospela k záveru, že uloženie nepodmienečného trestu odňatia slobody by bolo mimoriadne prísne," vysvetlila Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

​Obhajca dnes už mladej ženy, ktorá sexuálne zneužívanie zažívala dlhodobo a opakovane od svojich 13-tich rokov hovorí, že Maroš Žilinka by sa rovnako mohol pozrieť aj na jej prípad. Prokuratúra podľa neho brala viac ohľadu na páchateľa, než na obeť. Obhajovala to aj tým, že konanie trvá už 14 rokov a boli tým porušené práva obžalovaného. Ten podľa pôvodného rozsudku dievča zneužil najmenej dvadsaťkrát. "Prihliadla na spôsob spáchania činu a jeho následok, osobu obžalovaného, u ktorého toto konanie predstavovalo exces z dovtedajšieho života," dodala Jana Tökölyová. "Nejde o obyčajný prípad sexuálneho zneužívania, ale o dlhodobé niekoľko násobné zneužitie maloletej, čo samo osebe neumožňuje mimoriadne zníženie trestu, ktoré nastalo v tomto prípade," vysvetlil Ribár.

Mimoriadne znížený trest by mohol dostať napríklad mladistvý páchateľ. No ani tu podľa analýz koordinačno-metodického centra čísla nesedia. "Len 34 percent páchateľov sexuálneho zneužívania bolo mladistvých, no podmienkou sa končí až 69 percent," vysvetlila právnička KMC Barbora Burajová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy