Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ekonomika spomaľuje a v druhom štvrťroku je prepad aj v najdôležitejšom odvetví. Vo výrobe áut
Zdielať na

Ekonomika spomaľuje a v druhom štvrťroku je prepad aj v najdôležitejšom odvetví. Vo výrobe áut

BRATISLAVA / Naša ekonomika spomaľuje. V druhom štvrťroku tohto roka nastal medziročný prepad vo výrobe áut. Hospodárstvo v druhom kvartáli ťahala najmä domáca spotreba. Lenže aj to sa už začína meniť pre vysoké ceny. Tento neradostný vývoj môže už onedlho priniesť aj prepúšťanie.

Tak, ako ruské strely a bomby dopadajú na Ukrajinu, tak táto vojna zasahuje aj svetovú ekonomiku. Najmä tam, kde ju ťahá priemysel. To je aj prípad Slovenska, ktorého výroba dostáva jednu facku za druhou. "Dva roky pandémie, ako aj vojna na Ukrajine, vyústili do surovinovej a energetickej krízy," informuje generálny tajomník republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošťák. 

Vďaka týmto faktorom sa nekoná ani postpandemické oživenie a naša ekonomika rástla medziročne v druhom kvartáli len tempom 1,7 percenta, kým v prvom ešte cez tri. "Videli sme pokles priemyselnej produkcie, dokonca pridaná hodnota v automobilovom priemysle v druhom štvrťroku klesla," hovorí analytik Michal Lehuta. Naše hospodárstvo držala pri živote domáca spotreba. To nás ale nespasí. Jednak sme nastavení priemyselne a exportne a jednak aj toto v najbližšom období skončí. Už za júl a časť augusta podľa čísel z eKasy vidieť spomalenie spotreby. Môžu za to ceny. 

Firmy budú musieť zároveň zvyšovať mzdy, teda aspoň tie, ktoré na to budú mať. Tento celý mix môže onedlho viesť aj k prepúšťaniam. "Priemysel ďalej nezvyšuje svoju výrobu, investície v ekonomike sú pomerne stále utlmené," dodáva Michal Lehuta. Spoločnosti očakávajú od vlády, že na jeseň bude okrem svojich hádok intenzívne riešiť niečo úplne iné. "Vláda by mala prijať súbor opatrení zameraných na zmierenie týchto dopadov," hovorí generálny tajomník republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošťák. Najťažsie obdobie nás čaká túto zimu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy