Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ruská ropa opäť tečie na Slovensko. Európski odberatelia sa obávajú neistej budúcnosti
Zdielať na

Ruská ropa opäť tečie na Slovensko. Európski odberatelia sa obávajú neistej budúcnosti

BRATISLAVA / Ruská ropa po niekoľkých dňoch opäť tečie na Slovensko. Spolu s palivami však čoraz viac začínajú tiecť aj nervy európskym odberateľom. Nejednoznačné sankcie Bruselu a politické hry Kremľa totiž spôsobujú neistotu, ktorá tlačí ceny energií do astronomických výšok. Nie je vylúčené, že sa podobná situácia onedlho nezopakuje.

Kupovať ruskú ropu je dovolené, no jej tranzit už nie. Európske sankcie, zdá sa, nerobia vrásky len Moskve, ale aj európskym úradníkom. "Kým sa všetci hráči z toho vysomária, vrátane tých v Bruseli, tak to ešte chvíľu potrvá," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. 

Posledný problém sa nám síce podarilo vyriešiť, neznamená to však, že nebude nasledovať ďalší, ešte horší. Úplné zastavenie ruských dodávok by pre bratislavskú rafinériu nebolo nič príjemné. Bez pohonných látok by sme však, napriek tomu, údajne nezostali. "Verím, že by sme na to našli riešenie a vedeli by sme aj veľmi krízovú situáciu vyriešiť," uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Okrem ropovodu Družba totiž môžeme využiť aj ropovod Adria, ktorý má však menšiu kapacitu. "Možno nebude tiecť dosť ropy na to, aby dokázal Slovnaft ísť na 100 % výkonu, ale bude jej dosť na to, aby dokázal zásobovať slovenský priemysel a domácnosti," povedal Sulík. 

V rafinérii sa už pripravujú na nový druh ropy a všetko smeruje k tomu, že tá z Ruska k nám skôr či neskôr prestane prúdiť. Otázka je len: kedy sa tak stane. Zatvorenie kohútikov zo dňa na deň by totiž mohlo poškodiť nielen Slovensko, ale aj Rakúsko a Česko, kam Slovnaft dodáva svoje produkty. "V takomto prípade by mohlo dôjsť k tomu, že by vznikla panika na trhoch - teda obavy z nedostatku ropy, čo by samozrejme vytlačilo jej cenu nahor," uviedla ekonomická analytička 365.bank Jana Glasová. 

Domáce zásoby máme na vyše štvrť roka. "Za tie 4 mesiace by sa Slovnaft vedel prispôsobiť novej situácii," uviedol Sulík. "Efektivita toho spracovania by určite nebola na tej istej úrovni, ako je teraz pri tej ruskej rope," povedal analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. Aj keď sa v budúcnosti podarí nahradiť ruskú ropu alternatívnymi zdrojmi, treba sa pripraviť na to, že tento akt sa môže prejaviť ďalším zvyšovaním cien. Pocítime to najmä na pohonných látkach, ktoré sú aktuálne u nás jedni z najlacnejších v Európe. "Ľudia by sa mali pripraviť, že postupne, ako sa bude presedlávať z ruskej ropy na inú, ktorá je drahšia, aj tie ceny pôjdu hore potom," uviedol Molnár. Ideálne je mať preto viac alternatív, no ak sa zbavíme dlhoročnej istoty natíska sa nejedna otázka - napríklad: "Čo potom s tým ropovodom Družba na východe Slovenska," dodal Badida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy