Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Verejnosť sa môže rozlúčiť so zosnulým kardinálom J. Tomkom v Košiciach
Zdielať na

Verejnosť sa môže rozlúčiť so zosnulým kardinálom J. Tomkom v Košiciach

KOŠICE / K verejnej úcte budú pozostatky zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka vystavené v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach v nedeľu od 16.00 do 21.00 h a v pondelok (15. 8.) od 9.00 do 12.00 h. Kondolenčná kniha bude umiestnená v zadnej časti katedrály. V utorok (16. 8.), v deň pohrebu, bude možné do katedrály vstúpiť a uctiť si ostatky kardinála od 7.00 do 9.00 h.

Pozostatky kardinála priviezli z Bratislavy do Košíc v sobotu (13. 8.) podvečer, privítal ich košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Rakvu s pozostatkami preniesli do Kaplnky sv. Michala. "Nasledovala takzvaná vigília pri zosnulom, žalmy, bohoslužba slova a litánie za zosnulého ako modlitby vďačnosti za kardinála, ktorý sa celý svoj život snažil o pozdvihnutie Košickej arcidiecézy a Slovenska," uvádza arcidiecéza. Vo Vatikáne sa s Tomkom rozlúčili vo štvrtok (11. 8.).

Po obradoch lietadlom previezli jeho pozostatky na bratislavské letisko M. R. Štefánika. Verejnosť mohla nebohému Tomkovi prejaviť verejnú úctu aj v Katedrále sv. Martina v Bratislave v piatok (12. 8.) a v sobotu, odkiaľ ju previezli do Košíc. Omša s pohrebnými obradmi sa uskutoční v utorok so začiatkom o 11.00 h v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach, kde má pripravenú hrobku. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel vo veku 98 rokov v pondelok (8. 8.) vo svojom byte v Ríme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy