Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koncerty a festivaly bez mobilných telefónov. Aj taká môže byť budúcnosť v hudobnom priemysle
Zdielať na

Koncerty a festivaly bez mobilných telefónov. Aj taká môže byť budúcnosť v hudobnom priemysle

BRATISLAVA / Predstavte si, že by ste na festivaloch a koncertoch nemohli používať svoje mobilné telefóny. Nemohli by ste nakrúcať, či fotografovať svojich obľúbených interpretov. Vo svete to nie je žiadna novinka. Na Slovensku sa v tomto duchu zorganizoval menší koncert, nazývaný aj warm up, deň pred známym hudobným festivalom.

Poďte si to skúsiť- také boli slová organizátorov koncertu. Pri vstupe do areálu dostal každý fanúšik na krk špeciálne vrecko, do ktorého mu zapečatili telefón. Keďže išlo o výzvu, vrecká sa počas akcie dali otvoriť. "Mám na to výborné ohlasy. Bolo to neuveriteľné v tom, že ľudia si to naozaj nechali v tých vrecúškach a nemali sme jediného človeka, ktorý by ho otvoril," hovorí organizátor festivalu Ján Trstenský.

Týmto krokom chceli organizátori festivalu ukázať ľudom, že netreba za každých okolností používať telefón. Mobily patria k dnešnému svetu, a práve vďaka nakrúteným videám si mnoho ľudí dokáže oživiť spomienky. "Na koncertoch veľkých mien ako Jack White, alebo Bob Dilen už existuje služba zavretie telefónu ale vždy je to len na ten jeden koncert," priblížil Trstenský.

Aj keď vo svete je to bežné a niektoré hudobné hviezdy si to prajú, tie naše sú zástancami toho, že v zdravej miere je používanie telefónov prijateľné. "Keď si niekto natočí krátku 15-sekundovú storku a napíše k tomu, že ten koncert bol výborný a že odporučujem. Tak pre nás je to istý druh reklamy," myslí si spevák Robo Opatovský. "Keď ideme z koncertu a pozeráme si tie videá, čo ľudia zdieľajú v storkách, tak si hovoríme, že to bola atmosféra," povedal Tomáš Yxo Dohňanský zo skupiny Hex. "Nemyslím si, že to je niečo, za čo by sa muzikanti nemali hnevať, že by to nejak narúšalo tú show," vyjadril sa spevák Martin Harich.

Naši slovenskí hudobníci často vyzývajú obecenstvo, aby zapli na telefónoch svetlá, pretože aj to má svoje čaro. "Problém vidím v tom, že si niekto natočí celý koncert a len drží telefón, nevenuje sa nám umelcom," povedal Opatovský. "Zakazovať niečo ľudom, to nie je tá správna cesta. Skôr ich zaujať tou hudbou aby si nespomenuli na to, že majú vytiahnuť ten mobil," uzavrel Tomáš Yxo Dohňanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy