Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prišiel o nohu, no napriek tomu žije aktívne. Vyliezol na Gerlach a pripravuje sa na maratón
Zdielať na

Prišiel o nohu, no napriek tomu žije aktívne. Vyliezol na Gerlach a pripravuje sa na maratón

KOMÁRNO / Napriek hendikepu robí aktivity, ktoré často nezvládne ani zdravý človek. Komárňan Maroš Kudlík napríklad vystúpil na Gerlach s barlami, keďže má len jednu nohu. Ako vraví, takéto veci ho bavia – sú zmyslom života. Tvrdí, že bez pohybu sa nedá existovať. Naši kolegovia ho zobrali na najvyšší prístupný bod Komárna - 33 metrový panelák, kde bol tiež prvýkrát.

Komárňan Maroš Kudlík je fenomén. V štrnástich rokoch, ako onkologický pacient, prišiel o pravú nohu a začal športovať. Teraz s barlami vyliezol na Gerlach. "Človek sa zadýcha aj na schodoch aj na výstupe na Gerlach," hovorí Maroš Kudlík. Šport je jeho život – najprv to bol stolný futbal, teraz súťaže Spartan race, za 6 rokov ich absolvoval viac ako 30. Na Gerlach sa pripravoval v posilňovni i doma. Na vrchol šiel so svojím trénerom Mariánom Rybárom a s horským vodcom, ktorému o svojom hendikepe povedal do telefónu.

"Napriek tomu, keď sme sa prvýkrát stretli osobne, bol trošku prekvapený a začal mať isté pochybnosti. Som ho uistil svojím výkonom, že nemusí mať žiadne," priznal Sparťan bez nohy. "On má neskutočnú vôľu, dokáže sa premôcť. Lebo s odstupom času rozmýšľam, že je to úžasné, že niekto s hendikepom si nájde vo svojom živote zmysel, čo ho posúva vpred," povedal horský vodca Igor Trgiňa.

Viac ako tisícmetrové prevýšenie zdolal za 4 a pol hodiny, zápis do horskej knižky, fotografiu na pamiatku a nasledovala 5 hodinová cesta nadol. Zážitok na celý život. Barly mu pri lezení niesol tréner Marián. "Kde som vedel chodiť s barlami, som išiel s barlami, a tam som si aspoň odpočinul od lezenia. Tie steny síce vyzerajú kolmé a strmé, ale mne to v ten daný moment nepripadalo, takéto si nikdy nehovorím, že by som mal skončiť, alebo vzdať sa, alebo vrátiť sa naspäť," pokračuje Maroš Kudlík. Na jeseň chce zdolať Košický maratón. "Makám na sebe, tak dúfam, že zvládnem aj to," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy